Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U vrijeme napetosti sa Zapadom

Iran započeo vojne vježbe u Hormuškom tjesnacu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je započeo u subotu desetodnevne vojne vježbe u Hormuškom tjesancu, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućeg zatvaranja tog svjetskog strateškog kanala za tranzit nafte u slučaju izbijanja sukoba između Teherana i Zapada.

Mornaričke vježbe nazvane 'Velajet 90' održavaju se u vrijeme rasta napetosti između Irana i Zapada zbog iranskog nuklearnog programa.

Neki analitičari i diplomati misle da bi Iran mogao pokušati blokirati tjesnac u slučaju rata sa Zapadom zbog sumnji da Teheran želi napraviti atomsku bombu. Izrael i SAD nisu isključili mogućnost vojne akcije ako diplomacija i sankcije ne uspiju zauzdati iranske nuklearne aktivnosti.

Pročitajte i ovo Iranski dronovi Ususret novim sankcijama Iran predstavio nove dronove-kamikaze: Slične onima koje Rusi koriste u Ukrajini Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji

>> Iran će kopirati srušenu američku letjelicu RQ-170 'sentinel'

Iran tvrdi da on želi koristiti nuklearnu energiju samo u mirnodopske svrhe.

Zapovjednik iranske mornarice Hebibolah Sayari je izjavio da je svrha vježbi pokazati obrambene sposobnosti Irana kao i poslati poruku mira i prijateljstva u Hormuškom tjesnacu. Dodao je da će vježbe također pokazati sposobnost zemlje da kontrolira regiju te da testira nove rakete. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene