Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iran je pripremio dorađeni prijedlog o svojem nuklearnom programu i spreman je na pregovore o tom pitanju s međunarodnom zajednicom, javila je iranska televizija, citirajući glavnog iranskog pregovarača Saida Džalilija.


‘Iran je pripremio dorađeni nuklearni prijedlog i spreman je nastaviti pregovore sa svjetskim silama’, citirala je Džalilija satelitska TV postaja Al-Alam. Američki predsjednik Barack Obama dao je Iranu rok da u tijeku ovog mjeseca prihvati ponudu šest zemalja za pregovore o trgovinskim povlasticama u zamjenu za obustavu obogaćivanja urana ili će se suočiti sa snažnijim sankcijama.

Vezani članci Ibrahim Raisi Raisi je novi iranski predsjednik: Jedni mu čestitaju, a organizacija za ljudska prava pozvala je na istragu zločina Donald Trump (Foto: AFP) Iranski dužnosnici odbili Trumpa: "Iran nije Sjeverna Koreja da prihvati Vašu ponudu za susret"

Njemačka je objavila kako će ugostiti sastanak na visokoj razini predstavnika SAD-a, Kine, Francuske, Velike Britanije i Rusije o prijepornom iranskom nuklearnom programu, a kancelarka Angela Merkel izjavila je kako bi Teheran morao shvatiti koliko je ‘ozbiljan’ rujanski rok koji je Iranu za nastavak pregovora odredio Obama.

>> Iran traži dijalog, kritizira sankcije

>> Iran spreman za nuklearne pregovore bez uvjeta

Iran je dosad stalno odbijao zahtjeve za prekid obogaćivanja urana, tvrdeći da to radi u mirovne svrhe, a ne za izradu atomskog oružja, u što sumnja Zapad te je bio spreman na ‘konstruktvne’ razgovore samo u tim okvirima. Zato tek treba vidjeti je li novi prijedlog Teherana sadržajno išta drukčiji od dosadašnjih, neprihvatljivih međunarodnoj zajednici. (Hina)