Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S Brazilomi Turskom

Iran predao pismo s pojedinostima ugovora o zamjeni uranija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je predao Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) pismo u kojem je obavještava o pojedinostima trostrana dogovora o zamjeni uranija s Brazilom i Turskom, ocijenivši to velikim korakom naprijed prema rješenju nuklearnog prijepora s velikim silama.

'Predali smo pismo', rekao je neimenovani iranski diplomat, govoreći o dokumentu koji je potpisao voditelj iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi, i koji je predan glavnom direktoru IAEA-e Yukiyi Amanu tijekom polusatna sastanka u bečkom sjedištu agencije. Sporazum potpisan 17. svibnja u Teheranu predviđa zamjenu 1200 kilograma niskoobogaćenog (3,5 posto) iranskog uranija za 120 kilograma visokoobogaćenog (20 posto) uranija koji bi trebala osigurati Bečka skupina zemalja kad se usklade sve pojedinosti. Iran će taj uranij upotrijebiti u reaktoru u medicinske svrhe, a zamjena bi se trebala organizirati u Turskoj.

Pročitajte i ovo Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen Prijelomna točka "Rizik od eskalacije sukoba je stvaran, situacija je eksplozivna": Von der Leyen najavila sankcije Slika nije dostupna S Turskom i Brazilom Iran prihvatio klauzule sporazuma o razmjeni uranija

Iranska državna TV-postaja al-Alam objavila je kako je predaja Salehova pisma 'veliki korak naprijed' prema smanjenju napetosti zbog iranskoga nuklearnog programa. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast rekao je kako je Teheran prihvatio sporazum o zamjeni uranija kao znak dobre volje u nastojanjima da se smanje napetosti u nuklearnom prijeporu. 'Iran je prihvatio uvjete kako bi pridonio stvaranju ozračja utemeljena na povjerenju i suradnji', rekao je Mehmanparast na konferenciji za novinare u tijeku posjeta Istanbulu.

>> Iran prihvatio klauzule sporazuma o razmjeni uranija

No zapadne zemlje, koje smatraju da Iran obogaćuje uranij kako bi izradio nuklearno oružje - što Teheran uporno niječe - sumnjaju u valjanost sporazuma, koji se temelji na sedam mjeseci staru prijedlogu koji je zagovarala IAEA, objašnjavajući to činjenicom da su zalihe niskoobogaćenog uranija u Iranu u međuvremenu znatno porasle pa je Teheranu možda ostalo dostatno i za izradu nuklearne bojne glave. Zbog toga su Sjedinjene Američke Države prošli tjedan uspjele postići suglasnost svih zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a, uključivo Rusiju i Kinu, o izradi prijedloga nove rezolucije s novim sankcijama Iranu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene