Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

General iranske Revolucionarne garde Mohammed Allahdadi poginuo je u napadu na konvoj Hezbollaha u blizini Golanske visoravni.


Iran je poručio Sjedinjenim Državama da je Izrael prošlotjednim zračnim napadom u Siriji, u kojemu je ubijen iranski general, "prešao crtu" i da će Iran odgovoriti, objavila je iranska novinska agencija Irna u utorak riječi jednog višeg dužnosnika.

Vezani članci Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Kraj jedne ere: Potvrđena nova vlast - Netanyahu odlazi u oporbu, naslijedit će ga bivši ministar obrane Eksplozija u Siriji (Foto: Arhiva/AFP) Eksplozije odjekivale Damaskom: Rusija upozorava da će izraelski napadi dovesti do eskalacije napetosti

"Rekli smo Amerikancima da se vođe cionističkog režima trebaju pripremiti na posljedice svoga poteza", izjavio je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian.

General iranske Revolucionarne garde Mohammed Allahdadi poginuo je zajedno s jednim zapovjednikom Hezbollaha i sinom bivšeg vojnog vođe Hezbollaha Imadom Moughiniyehom 18. siječnja u napadu na konvoj Hezbollaha u blizini Golanske visoravni.

Viši izraelski sigurnosni dužnosnik izjavio je da su izraelske snage mislile da napadaju niže rangirane gerilce. Službeno Izrael uopće nije komentirao napad.

"U poruci Amerikancima rekli smo da je cionistički režim prekoračio crvenu crtu", rekao je Abdollahian.

Netanyahu: Zapadnom Europom prolazi val islamizacije, antisemitizma i anticionizma

Prema njegovim riječima, poruka je diplomatskim kanalima prenešena američkim dužnosnicima.

Iran i Sjedinjene Države nemaju izravne diplomatske odnose još od islamske revolucije 1979. u Iranu, ali Sjedinjene Države sudjeluju u međunarodnim pregovorima s Iranom o iranskom nuklearnom programu, a interese SAD-a u Iranu zastupa švicarsko predstavništvo u Teheranu.

Abdollahianove su riječi odjeknule i na komemoraciji Allahdadiju što ju je u utorak priredila skupina Basij, paravojna formacija pod okriljem Revolucionarne garde.

"Cionisti trebaju znati da se bliže svojoj propasti. Trebali bi biti potpuno spremni jer nikada više neće biti mira", izjavio je na komemoraciji general Mohammad Reza Naghdi, kako prenosi Irna.

Izrael je nakon izbijanja rata u Siriji više puta izvodio napade u toj zemlji, uglavnom uništavajući oružje za koje izraelske vlasti tvrde da je namijenjeno Hezbollahu, protiv kojega se Izrael bori u susjednom Libanonu. Hezbollah se u sirijskome ratu, koji traje već črtiri godine, bori na strani režima Bashara Al Assada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook