Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fateh-110

Ovo je balistička raketa koju je Iran koristio u odmazdi protiv Amerikanaca u Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je kao odmazdu SAD-u za ubojstvo generala Kasema Sulejmanija u akciji "Mučenik Sulejmani" koristio balističke projektile kratkog dometa Fateh-110.

Prema iranskim i međunarodnim medijima, koji su prvobitno izvještavali o raketi, a ne o raketnom napadu, projektili koje je Islamska revolucionarna garda ispalila na američke položaje u Iraku jesu balističke rakete Fateh-110.

Riječ je o nenavođenim balističkim raketama kratkog dometa, s maksimalnim dosegom do 300 kilometara, piše The Aviationist.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "MUČENIK SULEJMANI" Pogledajte trenutak udara iranskih projektila na bazu u Iraku u kojoj su bili američki vojnici

Pročitajte i ovo Napadnute vojne baze u Iraku NAJAVILI NOVE NAPADE Osveta za ubijenog generala: Iran raketirao vojne baze u Iraku s američkim vojnicima

Odmazda je zapravo počela serijom kibernetičkih napada na internetske stranice američke vlade. Nakon toga je uslijedio raketni napad na zračnu bazu Al Asad i bazu Erbil u iraku.

Iranska državna televizija objavila je da je Iran u srijedu ispalio 15 raketa na američke ciljeve u Iraku. Američka vojska potvrdila je da su najmanje dvije iračke baze (Ain al Asad i Erbil) u kojima je stacionirano vojno osoblje predvođeno SAD-om pogođene u utorak u 23:30. Irak tvrdi da su ispaljene 22 rakete.

Objavljen je i video napada na kojem se mogu čuti i vidjeti snažni udari projektila u bazu Al Asad.

Napad na vojne baze, koji je nazvan akcija "Mučenik Sulejmani", dogodio se nakon što je američka vojska u petak dronom ubila iranskog generala Kasema Sulejmanija. Nakon toga objavljen je niz iranskih prijetnji, ali ne i detalji o tome kako će odgovoriti na ubojstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene