Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJAVILI NOVE NAPADE

Osveta za ubijenog generala: Iran raketirao vojne baze u Iraku s američkim vojnicima

Napadnute vojne baze u Iraku
Napadnute vojne baze u Iraku DNEVNIK.hr/Google Maps
Aktualno Galerija +0 Napadnute vojne baze u Iraku Galerija 1/1 >>
Američka vojska potvrdila je da je Iran ispalio balističke projektile na dvije vojne baze u Iraku u kojima su stacionirani američki vojnici. Informaciju o napadima potvrdila je i iranska Islamska revolucionarna garda.

Pentagon je potvrdio da su dvije vojne baze u Iraku – Al Asad i Erbil – u kojima su stacionirani američki vojnici pogođene s više od 12 projektila koji su lansirani iz Irana. Iranska državna televizija objavila je da se radi o projektilima "zemlja-zemlja", a Pentagon je pak ustvrdio da se radi o projektilima kratkog dometa.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna"

Iranska državna televizija objavila je da se ta operacija zove "Mučenik Sulejmani". Izvor iz iračke sigurnosne službe tvrdi da ima stradalih, i to među iračkim vojnicima u napadnutim bazama.

Revolucionarna garda na svom je kanalu Telegramu objavila kako će svaki odgovor SAD-a na ove napade za sobom povući napad na Ameriku. Također je dodala da će, u slučaju napada na iranski teritorij, Iran odgovoriti napadom na Dubai, grad u u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i Haifu, grad u Izraelu.

Bijela kuća objavila je da je predsjednik SAD-a Donald Trump obaviješten o napadu te da "nadzire situaciju i konzultira se sa svojim timom za nacionalnu sigurnost". Iako je prvotno najavljeno da bi se Trump mogao obratiti naciji, kasnije je iz Bijele kuće poručeno da to ipak neće biti večeras.

Inače, to bi bio drugi put da se predsjednik SAD-a u udarnom terminu direktno obraća građanima. Prvi je put to učinio u siječnju prošle godine, kada je obraćanje imao zbog ilegalnih imigracija na granici s Meksikom.

Zbog napada je pojačan nadzor oko Bijele kuće.

Napadnute vojne baze u Iraku Napadnute vojne baze u Iraku (Foto: DNEVNIK.hr/Google Maps)

Iranska novinska agencija Fars News objavila je video lansiranja projektila te je u opisu napisala: "Početak iranske osvete protiv SAD-a / Trenutak ispaljivanja projektila na američku bazu u Al Asadu". Međutim, objava je ubrzo izbrisana.

Said Džalili, predstavnik Vrhovnog vođe Irana Alija Hameneija u iranskom Vrhovnom vijeću za nacionalnu sigurnost, nakon napada na Twitteru objavio je sliku zastave Irana. Radi se o odgovoru na tvit Donalda Trumpa, koji je nakon ubojstva Kasema Sulejmanija na Twitteru objavio zastavu SAD-a.

Na napade je reagirao i Martin Huth, veleposlanik Europske unije u Iraku: "Iran lansiranjem zračnih napada narušava iračku suverenost. Nakon što se Irak 3. siječnja žalio da SAD krši njegovu suverenost. Irak ne zaslužuje biti žrtva posredničkog rata!"

Hrvatski su vojnici zbog Sulejmanija privremeno evakuirani iz misije u Iraku te do daljnjega ostaju u Kuvajtu.

Napad na vojnu bazu dogodio se nakon što je američka vojska u petak dronom ubila iranskog generala Sulejmanija. Nakon toga objavljen je niz iranskih prijetnji, ali ne i detalji o tome kako će odgovoriti na ubojstvo.

"Čak ni ubiti Trumpa ne bi bila dovoljna osveta, i jedino čime bi se naplatila krv mučenika Sulejmanija jest kompletno istjerivanje Amerike iz regije", rekao je zapovjednik zračnih snaga Revolucionarne garde Amirali Hadžizadeh.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene