Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iran je u petak rekao kako je konferencija za novinare oslobođenih britanskih marinaca bila "namještena" kako bi se prikrio njihov protuzakonit ulaz na iranski teritorij.


"Takvi namješteni potezi ne mogu prikriti pogrešku britanskog vojnog osoblja koje je protuzakonito ušlo na iranski teritorij", stoji u priopćenju iranskog ministarstva vanjskih poslova objavljenog u petak.

Vezani članci Slika nije dostupna Bush: 'Oslobodite britanske marince!' Slika nije dostupna Moskva traži neovisno izviješće UN-a o zarobljenim Britancima

"Ta teatralna propaganda ne može opravdati pogrešku vojnika", dodaje se.

Petnaestero britanskih vojnika uhićenih 23. ožujka i oslobođenih u srijedu, na konferenciji za novinare u petak su rekli da su imali poveze na očima, da su bili vezani, izolirani i upozoreni da im prijeti kazna od sedam godina zatvora. 

To je bilo u izrazitoj suprotnosti s njihovim nasmiješenim licima koja su se nakon oslobađanja vidjela na iranskoj televiziji.

"Žao nam je da Britanija nema znanja o islamskoj kulturi i iranskoj civilizaciji kojim bi mogla shvatiti razloge zašto je Iran dao oprost britanskim vojnicima", kaže se u priopćenju.