Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad isključio je u mogućnost pregovaranja o nuklearnom pitanju izvan okvira Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i ocijenio da je rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koja pojačava sankcije protiv Irana "bez vrijednosti".


"Za Iran je rezolucija Vijeća sigurnosti bez vrijednosti i važnosti", rekao je Ahmadinedžad nakon sjednice Vijeća ministara, izvijestila je iranska agencija Fars.

Vezani članci Zhang Jun Kineski veleposlanik u UN-u: "SAD je prekršio temeljne norme ubojstvom Sulejmanija" Slika nije dostupna Iransko pitanje: Peking ipak za mirno rješenje

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u ponedjeljak rezoluciju 1803 koja postrožuje režim sankcija protiv Irana kako bi se postigla obustava njegovog obogaćivanja urana i proširila suradnja s IAEA-om.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija) i Njemačka zadužile su i visokog predstavnika Europske unije Javiera Solanu da nastavi razgovore s Teheranom nakon prihvaćanja rezolucije 1803.

Agencija Irna prenosi da je Ahmadinedžad rekao da će "od sada nuklearni predmet Irana biti isključivo u nadležnosti IAEA-e".

Iranski predsjednik je rekao da velike sile "misle da se rezolucija UN-a može upotrijebiti kao štap kako bi Iran prihvatio pregovarati s njima".

"Iranski narod je trideset godina odbacivao one koji prijete štapovima i danas će postupiti jednako", rekao je Ahmadinedžad.