Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iranci bi za jednu do tri godine mogli proizvesti jednostavnu nuklearnu bombu, a za idućih pet godina i nuklearnu bojnu glavu, ocijenila je skupina američkih i ruskih znanstvenika.


Oni smatraju da Iran radi na naprednoj raketnoj tehnologiji i na razvoju balističkih raketa koje mogu lansirati 1.000 kg tešku nuklearnu bojnu glavu na daljinu od 2.000 kilometara te da bi se to moglo realizirati u idućih šest do osam godina.

Stručnjaci iz EastWest Institutea, nevladine organizacije koja se bavi globalnim pitanjima, izvijestila je kako se prvi put sastalo šestero američkih i šestero ruskih stručnjaka koji su na temelju istraživanja donijeli zajedničke zaključke o potencijalnoj opasnosti koja svijetu prijeti od iranskog nuklearnog i raketnog potencijala. Zaključke su u veljači iznijeli američkom savjetniku za nacionalnu sigurnost, generalu Jamesu Jonesu, ruskome ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu i tajniku ruskoga vijeća sigurnosti Nikolaju Patruševu. U izvješću stoji kako Iranci niječu da imaju program razvoja nuklearnog oružja no stručnjaci tvrde da 'vlada nije dala zadovoljavajuće odgovore na pitanja o mogućim vojnim dimenzijama toga programa'. Iranci nastavljaju s procesom obogaćivanja urana, no nije poznato jesu li već odlučili početi proizvoditi nuklearno oružje.

Vezani članci Slika nije dostupna Ahmadinedžad: Ni 100.000 UN-ovih rezolucija nas neće zaustaviti Slika nije dostupna Izrael: Iran neće imati nuklearnu bombu prije 2015. godine

Do veljače 2009. Iranci su proizveli 1.010 kilograma nisko obogaćenog urana, što je dovoljno za izradu jedne bombe, ako se on pretvori u visoko obogaćeni uran.

'U roku od tri godine mogla bi se proizvesti nuklearna bomba, a za proizvodnju nuklearne bojne glave bit će potrebno još pet godina', stoji u izvješću te se dodaje kako je u ovome trenutku nemoguće predvidjeti koliko će vremena biti potrebno da zemlja proizvede modernu interkontinentalnu balističku raketu. Stručnjaci procjenjuju da bi za to, bez dodatne tehnologije izvana, moglo proći od 10 do 15 godina. Zaključili su da za sada nema opasnosti ni naznaka da bi Iran mogao predstavljati takvu opasnost za svijet u vojnom pogledu.

Iran lansirao raketu dometa oko 2.000 kilometara

Iran je danas uspješno lansirao raketu zemlja-zemlja dometa oko 2.000 kilometara, izjavio je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, a prenosi službena novinska agencija IRNA. 'Raketa Sejil 2, koja ima naprednu tehnologiju, danas je lansirana... i pala je točno na cilj', rekao je Ahmadinedžad tijekom posjeta sjevernoj pokrajini Semnan odakle je raketa lansirana. Ta će objava vjerojatno izazvati dodatnu zabrinutost Zapada glede iranskih vojnih ambicija, ocjenjuje Reuters. Sjedinjene Države i njezini saveznici vjeruju da Islamska Republika želi izgraditi nuklearne bombe. Teheran odbacuje te optužbe.

Iran je priopćio u studenome prošle godine da je pokusno ispalio raketu Sejil, opisavši je kao novu generaciju raketa zemlja-zemlja, i rekao je da je spreman braniti se od bilo kojeg napadača. Washington je tada izjavio da je pokus istaknuo potrebu za raketnim obrambenim sustavom, koji planira razmjestiti u Poljskoj i Češkoj.

Ahmadinedžad: Iran neće odstupiti od svojeg nuklearnog programa

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad ponovio je u srijedu da njegova zemlja neće prekinuti razvoj svog nuklearnog programa, bez obzira na to što prijeti opasnost od novih međunarodnih sankcija. Zapadne sile 'kazale su da će, ako ne prekinemo, usvojiti rezolucije' u Vijeću sigurnosti UN-a. 'Vjerovali su da ćemo se povući, ali to se neće dogoditi', kazao je Ahmadinedžad u govoru u gradu Semnanu.

'Rekao sam im da mogu usvojiti pet sankcija, ali se ništa neće promijeniti u politici Irana', dodao je on.