Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavili svjetski mediji

Satelitske snimke i fotografije otkrile stravičnu stvarnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Džihadisti su ubili najmanje 170 zarobljenika u Tikritu, tvrdi Human Rights Watch na temelju analize satelitskih snimaka i jezivih fotografija koje su objavili militanti ISIS-a.

Irački pobunjenici ubili su najmanje 170 zarobljenika u Tikritu, tvrdi Human Rights Watch na temelju analize satelitskih snimaka i jezivih fotografija koje su objavili militanti ISIS-a, a na kojima se jasno vide smakunća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tjedni strave i mučenja ROBINJA DŽIHADISTA Oteta tinejdžerica progovorila o strašnim mučenjima Slika nije dostupna Prošao pravi pakao VIDEO Ispovijest: 'Kako sam preživio masakr i zvjerstva džihadista'

Human Rights Watch, prenosi The Guardian, navodi da je između 11. i 14. lipnja ubijeno 160 do 190 muškaraca u Tikritu.  'Broj žrtava mogao bi biti i daleko veći, međutim, teško je locirati tijela i nemoguće je pristupiti području na kojem se nalaze, što ograničava potpunu istragu', ističu u Human Rights Watchu.

Nakon što su zauzeli sjeverni Irak, uključujući i najveće gradove Mosul i Tikrit, sredinom lipnja, islamistički ekstremisti objavili su fotografije na svojoj internet stranici na kojima se jasno vidi kako desetke zarobljenika prevoze kamionima, a nakon što stignu na mjesto smaknuća, moraju zavezanih ruku leći u plitki jarak. Posljednji set fotografija pokazuje mrtva tijela.

'Fotografije i satelitske snimke iz Tikrita jaki su dokaz da se tamo događa ratni zločin koji je potrebno istražiti', izjavio je Peter Bouckaert, direktor u Human Rights Watchu.

Glasnogovornik iračke vojske pukovnik Qassim al-Moussawi potvrdio je kako su fotografije, objavljene 15. lipnja, autentične te da su na njima masovna pogubljenja zarobljenih iračkih vojnika koje je zarobio ISIS. Prema analizama njihovih eksperata, ubijeno je 170 vojnika.

Iračka vojska uz pomoć helikoptera zauzela sveučilište

Po svemu sudeći, objava fofografija na kojima se vidi masakar išla je s ciljem da se dodatno utjera strah u kosti demoraliziranoj iračkoj vojsci koja uzmiče pred snagama militanata.

U Human Rights Watchu tvrde kako fotografije pokazuju dvije skupine zarobljenih vojnika na istoj lokaciji, a usporedbom satelitskih snimki iz 2013. i objavljenih fotografija, zaključili su kako je lokacija smaknuća blizu bivše palače Saddama Husseina, u blizini rijeke Tigris.

Na satelitskim snimkama od 16. lipnja ne vide se tijela, ali se mogu razaznati tragovi vozila na zemlji i dva plitka rova gdje su pogubljeni irački vojnici vjerojatno zatrpani zemljom.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene