Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko izjavio je jučer kasno navečer u Mostaru da će morati nametnuti odluku za ovaj grad nakon što se hrvatske i bošnjačke političke stranke već 430 dana ne uspijevaju dogovoriti o tome tko će biti gradonačelnik te nije donesen proračun.


Inzko je do kasnih noćnih sati u Mostaru u odvojenim susretima razgovarao s predstavnicima političkih stranaka koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća. Nakon susreta kratko je rekao da će biti prisiljen s Vijećem za provedbu mira u BiH (PIC) 'ovoga tjedna tražiti rješenje za Mostar'. Veleposlanici zemalja članica PIC-a redovito zasjedaju svakoga petka u Sarajevu, pa se odluka o Mostaru očekuje potkraj tjedna.

Vezani članci Migranti, ilustracija Ilegalni migranti pobjegli iz karantene: "Jednostavno su izašli iz kontejnera i preskočili ogradu" Izbori u Mostaru Izborno povjerenstvo: HDZ BiH uvjerljivo vodi na izborima za Gradsko vijeće Mostara

Austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH prije početka razgovora rekao je da želi vidjeti hoće li Gradsko vijeće 'dati novogodišnji i božićni poklon građanima'.

Nema dogovora hoće li gradonačelnik biti Bošnjak ili Hrvat

Gradski vijećnici u Mostaru ne mogu se dogovoriti hoće li hrvatski ili bošnjački kandidat Ljubo Bešlić ili Suad Hasadedić biti gradonačelnik. Mostarski gradonačelnik bira se neizravno kroz gradsko vijeće što je rezultat Statuta kojega je nametnula međunarodna uprava. Hrvatske političke stranke traže da se gradonačelnik Mostara bira kao i u drugim sredinama u BiH putem izravnih izbora. U dosadašnjih 17. krugova biranja kroz Gradsko vijeće ni Bešlić ni Hasandedić nisu dobili potrebnu potporu 18 od 35 vijećnika.

Bošnjački vijećnici prihvaćanje proračuna uvjetuju izborom gradonačelnika zbog čega je blokirano funkcioniranje gradskih institucija čiji su zaposlenici u štrajku. (Hina)