Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Indija cijepi 95 milijuna djece protiv dječje paralize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indija je počela cijepiti 95 milijuna djece protiv dječje paralize, nakon što se ta zarazna bolest pojavila u toj južnoazijskoj zemlji u kojoj živi najmanje četvrtina oboljelih u svijetu.

"Predviđamo imunizirati ukupno oko 95 milijuna djece mlađe od pet godina u cijeloj zemlji, posebice u najzahvaćenijim državama poput Uttar Pradesha na sjeveru i Bihara na istoku zemlje", rekao je jedan dužnosnik.

Pročitajte i ovo Dan mimoza - 1 Nema adekvatnog odaziva Svaki treći dan jedna žena umre u Hrvatskoj od opasne bolesti: "Još niti 50 posto djevojčica ili dječaka nije cijepljeno" Dijete prima cjepivo, ilustracija svima poništeni kartoni Umjesto da ih cijepi, primalja djeci davala homeopatske pripravke: Roditeljima nudila poseban "program"

Od ukupno 1.900 oboljelih u svijetu 2006., u Indiji je zabilježeno 674 slučajeva dječje paralize, prema 66 slučajeva 2005., pokazali su podaci ministarstva zdravstva.

Bolest je uvelike iskorijenjena u svijetu, ali virus poliomijelitisa se održao u Nigeriji, Indiji, Pakistanu i Afganistanu. Taj virus se prenosi putem izmeta na živčani sustav i u nekoliko sati može paralizirati dijete.

Većina zaraženih živi u prenapučenim i zagađenim selima na zapadu države Uttar Pradesh gdje muslimanske zajednice odbijaju cijepiti djecu zbog straha da će postati sterilna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene