Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prebolestan za deportaciju

Imigracijske vlasti uhitile Demjanjuka, sud zaustavio deportaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američke imigracijske vlasti u utorak su u njegovom domu u Celevlandu, Ohio, uhitile 89-godišnjeg Johna Demjanjuka, bivšeg čuvara nacističkog logora da bi ga izručile Njemačkoj no žalbeni sud je u posljednjem trenutku zaustavio njegovu deportaciju.

Demjanjuka, kojeg je šest agenata imigracijske službe iznijelo iz kuće u invalidskim kolicima, tereti se za smrt 29.000 Židova u nacističkom logoru smrti Sobibor u okupiranoj Poljskoj tijekom II. svjetskog rata. Njegova obitelj i odvjetnici tvrde da je 89-godišnji Demjanjuk previše bolastan za deportaciju. Odvjetnici su žalbenom sudu podnijeli žalbu protiv naloga o izručenju, koju je sud u utorak prihvatio i do daljnjeg odgodio provedbu naloga, izvijestio je MSNBC News.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Umro u 90-toj godini Nacistički zločinac izbjegao suđenje Slika nije dostupna Boluje od raka Demjanjukova obrana zbog bolesti traži prekid suđenja

>> Demjanjuk zbog zdravstvenog stanja neće sutra biti izručen Njemačkoj

Tročlano sudsko vijeće saveznog suda u Cincinatiju odobrilo je zahtjev Demjanjuka da se postupak zaustavi, dok se ne razmotri zahtjev za preispitivanje naloga o izručenju. Odvjetnici su u zahtjevu istakli kako bi ozbirom na starost i bolest njihovog klijenta, izručenje u Njemačku bilo jednako mučenju. Bivši Demjanjukov zet i glasnogovornik obitelji Ed Nishnic, izjavio je da je obitelj doživjela veliko olakšanje nakon odluke suda. Za sad nije poznato kada će Demjanjuk biti vraćen u svoj dom u četvrti Seven Hills, u predgrađu Clevelanda.

Tvrdi da je bio ratni zarobljenik

Demjanjuk opovrgava optužbe protiv njega, tvrdeći da su ga Nijemci zarobili u njegovoj rodnoj Ukrajini i da je tijekom rata držan kao ratni zarobljenik. U SAD je stigao 1952. kao izbjeglica i naselio se u Clevelandu, Ohio, gdje je radio u auto-industriji. Godine 1977. prvi puta je optužen za ratne zločine, a teretilo ga se da je on "Ivan Grozni" iz logora smrti Treblinka. Državljanstvo SAD oduzeto mu je 1981., a 1986. je izručen Izraelu.

Osuđen je na smrt 1988., no 1993. je izraelski Vrhovni sud poništo presudu, utvrdivši da on nije bio "Ivan Grozni". Demjanjuk se vratio u SAD, no godine 2002. ponovo gubi američko državljanstvo, jer je dokazano da je radio u nacističkim logorima, što nije prijavio pri ulasku u zemlju. Godine 2005. sud je odobrio njegovu deportaciju u Ukrajinu, Njemačku ili Poljsku. Njemačka je u ožujku 2009. izdala nalog za njegovo uhićenje, a agenti Imigracijske službe danas su ga uhitili, no sud je odgodio izručenje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene