Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osumnjičen nacistički ratni zločinac

Demjanjuk zbog zdravstvenog stanja neće sutra biti izručen Njemačkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud za imigrantska pitanja odlučio je u petak navečer da John (Ivan) Demjanjuk, osumnjičen nacistički ratni zločinac, koji je u nedjelju trebao biti izručen Njemačkoj, zasad ostaje u Sjedinjenim Državama zbog zdravstvenih razloga.

Sudac Wayne Iskra s imigracijskog suda u Arlingtonu (Virginia), prihvatio je optuženikove tvrdnje da je zdravstveno preslab za putovanje i suđenje, a postupak deportacije ponovo će se otvoriti, citirao je CNN Demjanjukova američkog odvjetnika Johna Broadleya.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Loše mu je u zatvoru Milan Martić traži tuš, bojler, teretanu i plaću! Slika nije dostupna Položili vijence Karamarko: Jugonostalgičarska vlast štiti djelo zločinca Tita

Rođen u Ukrajini, Demjanjuk, koji je u logoru stekao ime 'Ivan Grozni', u petak je napunio 89 godina. Sumnjiči ga se da je 1943., 'radio kao stražar u koncentracijskom logoru Sobiboru, u današnjoj Poljskoj, te da je sudjelovao u ubojstvu 29.000 Židova. U prosincu prošle godine najviše pravosudno tijelo u Njemačkoj, Vrhovni sud u Karlsruheu, pripremio je dokazni materijal kako bi se Demjanjuku moglo suditi u Njemačkoj, a prije tri tjedna njemački sud za njim je izdao uhidbeni nalog.

Demjanjukovo je ime na popisu najvećih živih nacističkih ratnih zločinaca koji je izradio centar Simona Wiesenthala. Nakon Drugoga svjetskog rata Demjanjuk je uspio zatajiti identitet i skloniti se u izbjeglički logor nadomak Muenchenu, prije nego je 1952. emigrirao u SAD.

Izrael ga osudio na smrt

No američke vlasti su ga 1986. izručile Izraelu, gdje je dvije godine poslije, kao stražar 'Ivan Grozni iz logora Treblinke prvotno bio osuđen na smrt, ali je 1993. odlukom izraelskoga Vrhovnog suda oslobođen zbog sumnje u stvarni identitet. 'U četiri godine otkako je naređeno njegovo izručenje, zdravlje mu se ozbiljno pogoršalo' rekao je odvjetnik Broadley i nabrojao niz bolesti od kojih pati njegov klijent.

Washington je Demjanjuka, bivšeg radnika u automobilskoj industriji, lišio američkog državljanstva, no ne može mu suditi za zločine koji mu se stavljaju na teret, ali je bio spreman izručiti ga. Demjanjuk, koji je sada bez ikakva državljanstva, trebao je u ponedjeljak stići u Muenchen.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene