Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carla del Ponte strahuje da eventualno sudjelovanje na izborima u Kosovu bivšeg premijera Ramusha Haradinaja ne zastraši svjedoke na suđenju u Den Haagu.


'Tužiteljica je zabrinuta. U nekoliko područja Haradinaja se smatra junakom. Svjedoci su užasnuti što moraju svjedočiti protiv njega', kazala je glasnogovornica tužiteljice Olga Kavran. 

Vezani članci Kriza na Kosovu Nakon dva dana pregovora: Priština i Beograd postigli sporazum o deeskalaciji krize na Kosovu, dogovorili i daljnje korake Kosovski ministar Xhelal Svecla Kosovski šef policije o napetostima sa Srbijom: "Mi smo spremni na sve. Naši saveznici su tu kako bi jamčili da možemo spriječiti ludi potez bilo koga"

Nakon svjedočenja, nekoliko je osoba dobilo prijetnje, kazala je.

Prema riječima tužiteljice, oko Ramusha Haradinaja postoji 'ozračje zastrašivanja', koje će postati još jače ako bude sudjelovao na izborima.

'Strah' koji izražava nekoliko svjedoka već je u srpnju bio motiv da se Haradinaju odbije uvjetna sloboda tijekom ljetne stanke ICTY-a.

Parlamentarni i općinski izbori trebali bi se održati u pokrajini 17. studenoga.

Haradinaj (38), smatran herojem među brojnim Kosovarima, najviši je albanski dužnosnik s Kosova kazneno gonjen na ICTY-u.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju