Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MONEY, MONEY, MONEY

Marke se ne daju: Gotovo četvrt stoljeća nakon uvođenja eura Nijemci ih i dalje čuvaju, a cifre su nevjerojatne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani Njemačke i 21 godinu nakon uvođenja eura drže pohranjene njemačke marke u vrijednosti od 12,3 milijarde maraka, objavila je u petak Njemačka središnja banka.

"Njemačka je jedna od šest zemalja u zoni eura koje neograničeno mijenjaju kako novčanice tako i kovanice stare valute u euro", rekao je Johannes Beermann iz Njemačke središnje banke.

On je rekao da se volumen zamijenjenih maraka u eure u ovoj godini povećao, što se povezuje s činjenicom da su podružnice središnje banke tijekom pandemije bile zatvorene za promet s klijentima.

Krajem studenog količina novčanica i kovanica njemačkih maraka koja se još uvijek nalazi kod građana procijenjena je na 12,3 milijarde maraka, odnosno 6,29 milijardi eura.

Njemačka je uvela euro kao platežno sredstvo 1. siječnja 2002

Mediji uvijek iznova svjedoče i o spektakularnim nalazima njemačkih maraka. Nedavno je jedan građanin, naslijedivši svojeg oca, u njegovim vrtnim patuljcima pronašao kovanice stare valute u vrijednosti od 26 eura. Mnogo više, 637.000 maraka, u zaboravljenom sefu obiteljske tvrtke pronašao je jedan bračni par iz Manza.

Pročitajte i ovo Lokalna proizvodnja LIDL DONOSI Lokalni proizvođači na prekretnici uvođenja eura: Hoćemo li jesti više ili manje domaće hrane?

Pročitajte i ovo Ilustracija UVOĐENJE EURA Gase se bankomati, neki već ne rade: Pogledajte na karti gdje možete podizati gotovinu

Stručnjaci procjenjuju da se velik dio nepromijenjenih maraka još uvijek nalazi u inozemstvu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene