Obavijesti Video Pretražite Navigacija

I Danci polažu pravo na Sjeverni pol

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danska će vlada uputiti pomorsku ekspediciju na Sjeverni pol i time potkrijepiti svoje teritorijalne zahtjeve vezane za to područje, objavljeno je u petak u Kopenhagenu iako je predsjednik danske vlade Fogh Rasmussen istodobno izjavio da Sjeverni pol pripada svima.

Dansko ministarstvo gospodarstva potvrdilo je u petak da će danski ledolomac "Odeon" u subotu isploviti iz luke Tromso na sjeveru Danske kako bi mjesec dana skupljao podatke na području Sjevernog pola, javila je njemačka agencija DPA.

Pročitajte i ovo Ruska zastava na Maloj sireni Nije prvi put FOTO Slavni kip na meti vandala: Postolje osvanulo u bojama ruske zastave Napad u Kopenhagenu nastao stampedo VIDEO Policija otkrila detalje o napadaču iz trgovačkog centra u Danskoj, objavljena snimka pucnjave

Uz pomoć tih podataka, Danska namjerava dokazati da su podzemni masivi na Sjevernom polu povezani s Groenlandom, koji posjeduje djelomičnu autonomiju ali pripada Danskoj.

Već odavno planirana danska polarna ekspedicija krenut će tjedan dana nakon što su ruski znanstvenici uz pomoć mini podmornice postavili rusku zastavu na dubini od 4.000 metara ispod leda na Sjevernom polu, potvrđujući tako ruske teritorijalne aspiracije nad najsjevernijim dijelom zemaljske kugle.

Nekoliko dana nakon ruske ekspedicije, predsjednik kanadske vlade Stephen Harper izjavio je na "Turneji suverenosti na Arktiku" da je Kanada "pravni čuvar" Sjevernog pola.

Predsjednik danske vlade Fogh Rasmussen izjavio je međutim, kako prenosi agencija Ritzau, da on kao nestručnjak ipak smatra da se Sjeverni pol nalazi u zajedničkom vlasništvu svjetske zajednice, prenosi austrijska agencija APA.

Neće dovesti "ničemu dobrom", ako različite zemlje polažu prava na Sjeverni pol, smatra Rasmussen.

Danska je unatoč tome zainteresirana za rezultate aktualnih
istraživanja na Polu, izjavio je Rasmussen na ljetnom okupljanju svoje desnoliberalne stranke "Venstre".

Rusija, Danska, Kanada, Norveška i Sjedinjene Američke Države polažu prava na područja oko Pola, za koja se smatra da sadrže ogromne zalihe goriva.

Sve zemlje moraju međutim svoja viđenja predati odboru Ujedinjenih naroda za međunarodno pomorsko pravo, koji će najranije 2014. donijeti odluku o njihovim zahtjevima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene