Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaustavit će rezolucije UN-a

Hutisti u Omanu postigli dogovor s moćnim saveznicima: Njihove brodove neće napadati

Jemenski hutisti, ilustracija
Jemenski hutisti, ilustracija Foto: Afp
Hutisti u Jemenu postigli su dogovor s Kinom i Rusijom, zbog čega militantna pobunjenička grupa neće napadati njihove brodove.

Hutisti, borci jemenske pobunjeničke grupe, potvrdili su da će brodovi Kine i Rusije moći nesmetano prolaziti Adenskim zaljevom i Crvenim morem.

Prema navodima koje je iznio Bloomberg, Kina i Rusija postigle su dogovor nakon razgovora njihovih diplomata u Omanu s Mohamedom Abdelom Salamom, jednim od vodećih političkih figura hutista.

Pročitajte i ovo Serijski ubojica Radik Tagirov Ubio je 31 ženu, a godinama mu nisu mogli ući u trag: Manijak s Volge sada je osuđen na doživotni zatvor

U zamjenu za nenapadanje dvije zemlje ponudile su im političku podršku u tijelima Ujedinjenih naroda poput Vijeća sigurnosti. Kina i Rusija dvije su od pet država sa stalnim mjestom u Vijeću sigurnosti te imaju mogućnost blokiranja rezolucija protiv hutista.

Hutisti su s napadima na brodove koji plove Crvenim morem započeli sredinom studenog kada su više puta lansirali bespilotne letjelice i projektile na međunarodne komercijalne brodove u Adenskom zaljevu rekavši da djeluju u znak solidarnosti s Palestincima protiv izraelskih vojnih akcija u Gazi.

Pročitajte i ovo Vučić, Plenković i Orban u Bruxellesu nuklearni samit FOTO Što se tu kuha: Vučić objavio fotografiju s Plenkovićem i Orbanom

Pripadnici jemenske militantne grupe početkom ožujka raketirali su grčki teretni brod. Bio je to prvi zabilježeni napad hutista koji je odnio ljudske živote. U napadu su tada stradala trojica pomoraca, a dvojica su teško ranjena.

Njihovi napadi na Crvenom moru prekinuli su globalni transport, što je prisililo tvrtke na dulja i skuplja putovanja oko južne Afrike preko Rta dobre nade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene