Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odgovor "pilećoj konjici"

Milanović: "To sve treba rastjerati metlom i minivošem. Plenković je game over. Dolazi crni HDZ, brojit će se tko su Srbi"

"HDZ mora otići. Plenković je game over", poručio je predsjednik RH Zoran Milanović iz Pule i ponovio da okuplja koaliciju za Treću republiku. Ostavku će, kaže, dati kad skupi potpise za sastavljanje Vlade. No možda u tome i ne uspije, ustvrdio je.

Predsjednik Republike Zoran Milanović iz Pule je komentirao aktualni politički trenutak i predstojeće parlamentarne izbore.   

Rekao je da nije pročitao izdvojena mišljenja sudaca Ustavnog suda koji mu je zabranio da sudjeluje u predizbornim aktivnostima. Istaknuo je da su ovlasti predsjednika RH nakon izbora prema Ustavnom sudu marginalne. 

"Osim ako se, kao Kolinda, zbunjena i izmanipulirana od tzv. ustavnih stručnjaka iz bare i baruštine ne da nagovoriti da izvrši puč. Ovlasti predsjednika su dakle male, ja ih i tako ne bih imao jer ne bih mandat dao samome sebi, nego nekom drugom, no odlučeno je tako kako je odlučeno i to je za mene gotovo. Njima ćemo se baviti kasnije", rekao je Milanović. 

Rekao je da nije sudjelovao u razgovorima u SDP-u i koaliciji gdje će tko biti na listi. Nije želi komentirati izjavu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića (HDZ) da se postavlja iznad zakona. 

Pročitajte i ovo Kineske vojne vježbe Naoružavanje Ovo nije viđeno od Drugog svjetskog rata: "Do 2027. godine bit će spremni na invaziju"

"Koga? Nikako. Gospodin Jandroković to mora reći. HDZ krši sve moguće norme. Plenković je danas u Bruxellesu, daje iskaz valjda. Dobro je da ima imunitet jer bi ga tamo zadržali. Mislim da mu je to zadnji put da ide u Bruxelles", kazao je predsjednik. 

Komentirajući izlazak IDS-a iz koalicije, kazao je da IDS nikad nije bio meta.

"Znam da je moj ulazak u trku, kada se konji sedlaju, diže se prašina, IDS nije bio meta. Opet ćemo se negdje naći, kao što sam s Miletićem surađivao kada je trebalo suzbiti Karamarka, valjda će i sada", rekao je Milanović.

Milanović kaže kako je njegov utjecaj na događaje i politike u SDP-u, osim moralne snage i autoriteta, sveden na totalnu nulu. 

"Nisam u stranci i nikad više neću biti"

"Kad nisam bio predsjednik SDP-a, moj utjecaj na događaje u stranci sveden je na apsolutnu nulu, ledište. I tako je do danas, s Grbinom se nisam vidio mjesecima, osim za blagdane. Tako je do danas", kazao je predsjednik objašnjavajući da se demokratske stranke moraju mijenjati. Rješavaju se svojih lidera kad im istekne vrijeme, odnosno da oni trebaju shvatiti kad je dosta. 

"Ja nisam u stranci i neću više nikada biti", kazao je Milanović i dodao da okuplja vladu nacionalnog spasa. 

"HDZ treba maknuti s vlasti na demokratski način. Tko god dođe, bit će bolji. Tko god nije vidio problem u tome kako je Hrvatska dobila državnog tužitelja, ja mu se čudim. Ili ne razumije ili ima interese i pristaje na svaku vrstu poniženja", rekao je Milanović i nastavio:

"Način na koji je Turudić postao glavni državni odvjetnik, a ne kotlovničar na parobrodu, strahovit je."

Kazao je da je potrebno resetiranje i mijenjanje institucija. 

"Svi koji tako razmišljaju moji su ljudi, a ja sam njihov", rekao je Milanović te dodao da će on, ako opet postane premijer, biti onakav kakav je bio u prvom mandatu:

"Oštar, ali puno pristojniji, sućutniji od Plenkovića, to je kao nebo i zemlja. Sad moram biti nekad i grub jer je količina bijesa tako nagomilana."

Komentirajući anketu koja je objavljena na njegovu profilu na Facebooku, Milanović je rekao kako je za Plenkovića "game over" i da neće sačuvati europsku fotelju.

Zoran Milanović Predsjednik Zoran Milanović u Puli (Foto: Goran Sebelic/Cropix)

O Butkoviću: "Čovjek koji je krčmar bavi se visokom politikom"

U nedavnim izjavama spominjao je ministra Olega Butkovića i poslove njegova brata. Optužio je Butkovića da je pogodovao svom bratu, ali način na koji je točno to učinio nije jasno definirao. Milanović je sada naglasio da nije prvi spomenuo Butkovića te da nikad ne započinje takve kontroverze.

"Nisam ja počeo prvi, ne radim to nikada. Ali vidim da je Plenković na mene nahuckao pileću konjicu, perad je krenula…", kazao je, nakon čega je podsjetio da je Butković prvi spomenuo vezu Milanovića i Milorada Dodika.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj ga traži Nestao mladić iz Zenice, posljednji put obitelji se javio iz Zagreba: "Čuo sam kako mu netko govori 'odustani', otad je mobitel isključen"

"Čovjek koji je krčmar bavi se visokom politikom i objašnjava kakve veze ja imam po svijetu. Halo, Bing, kako brat? Riskiram da me poistovjete sa sir Oliverom. … Butković jučer nije odgovorio na pitanje, rekao je da njegov brat ne radi s državnim firmama. Ja nisam rekao da njegov brat radi s državnim firmama, nego s firmama koje rade s državnim firmama. Nije šija, nego vrat. Sad neka sve državne firme daju priopćenje radi li firma Sherlocka Butkovića s njima. A to se i DORH pita, to nije sukob nego sklad interesa. Braco je ministar, a Sherlock skida uniformu i nabavlja kamione", kazao je Milanović i poručio: 

"Ovo je moj zadnji odgovor pilećoj konjici: Dabogda se potušili od prašine."

O BiH i pregovorima

Na pitanje o otvaranju pregovora BiH o pristupanju Europskoj uniji, Milanović kaže kako je za njih bio i prije Plenkovića. 

"Ti će pregovori trajati 500 godina. Bit će duže pod pregovorima nego pod Turcima. To je moj narod, ja sam Hrvat. (…) Međutim, što bih ja tražio, ono što Plenković više neće imati ni prilike jer se moraš malo zamjeriti. Da se Hrvatima njihovo ugrabljeno pravo da biraju svog člana predsjedništva vrati. To tišti mene i stotine tisuća Hrvata dolje. Jedino što lider hrvatske države treba reći: dosta je više farbanja", smatra predsjednik. Rekao je da će on to promijeniti. 

"Ja sam bio najnesposobniji premijer, kojeg su onda građani izabrali za predsjednika. Možda onda i nisam bio tako loš", rekao je predsjednik.  

Komentirao je i povratak Tomislava Karamarka, kojeg je nazvao crnokošuljašem. 

"Vratio se Karamarko, crnokošuljaš. Opet ćemo se vratiti na to kad izgube izbore. Dolazi crni HDZ koji će desničariti. Oni su predvidljivi, imaju te cikluse. Kad propadne jedna priča, dolazi druga. Bit će crnjaci, brojit će tko su Srbi. Ono što nisu radili sada. Oni su lišeni ideologije. Je li kraj svijeta kad nisi na vlasti? Taj grč, otpor... Kao da ćemo ih ići hapsiti. Ne. Samo ostajete bez mogućnosti da arčite. Ne može", rekao je.

Na pitanja o Grbinu, ponovio je da se nije čuo s njim mjesecima jer "on je dosta težak čovjek", a lider može biti samo jedan. 

"Stvari stoje tako da se HDZ, Plenković, doveo na rub provalije. Na kraju je doveo i mene do toga da nemam izbora i moram raditi ovo što radim, razotkrivam Ustavni sud. I da se vidi koliko je bitan predsjednik u ovom postizbornom razdoblju", rekao je Milanović i objasnio da bi takve ovlasti dao svom kućnom ljubimcu.

Kazao je da će s predsjedničke funkcije otići kad pobijedi na izborima i kad skupi dovoljno potpisa za formiranje vlade. No možda, kaže, i ne uspije u tome. "Dosta je to rizično", ustvrdio je. 

"To treba rastjerati metlom i minivošem"

Na pitanje može li nešto reći o programu, rekao je kratko i jasno: "Neće se krasti i pljačkati."

"Zapadni demokratski sustav podrazumijeva jake i odgovorne ljude. Ovo drugo, bože sačuvaj, to treba rastjerati metlom i minivošem. IDS treba minivošem", kaže predsjednik. 

Novinari su ga ponovno pitali o upozorenju koje mu je dao Ustavni sud i izdvojenim mišljenjima troje sudaca. 

"Ako nije bilo zabranjeno Grabar-Kitarović ići okolo kao hostesa i promociji na HDZ-ovim skupovima, neposredno nakon što je položila prisegu, ni Pavletiću nakon Tuđmanove smrti koji je bio prvi na listi i ušao u Sabor... Jedina je sretna okolnost za HDZ bila u Tuđmanovo vrijeme što se nije okupila većina koju nije kontrolirao HDZ. On može raditi ono što je radio u Gradu Zagrebu, odbijao legalnim predstavnicima vlasti koji su okupili većinu. Odbio je četiri kandidata jer može, to je Plenkovićeva spika. To je bilo brutalno silovanje demokracije. Zamislite da se to dogodilo na razini države", govori Milanović. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene