Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski EU zastupnik

Bi li se europske države bile u stanju držati ovakvih kriterija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev ponovno je pobijedio na izborima. U treći mandat ulazi s više od 80 posto osvojenih glasova. Među brojnim promatračima izbora u čije poštenje mnogi izražavaju sumnju sudjelovao je i jedan hrvatski političar.

U Azerbajdžanu su u srijedu održani predsjednički izbori na kojima je, sasvim je to izvjesno, pobjedu odnio aktualni šef države Ilham Alijev. Izlazne ankete pokazuju da je osvojio čak 83 posto glasova, a da je rezultat očekivan pokazuje i činjenica da Alijev uoči utrke za svoj treći uzastopni mandat uopće nije vodio kampanju.

Pročitajte i ovo Subvencije i Vlada - 2 Pritisak Europske komisije Hoće li Vlada ukinuti subvenciju za energente? "E sad, što će biti nakon izbora, ja ne vjerujem HDZ-u ni kad darove nose" Slika nije dostupna ŽIVOT NA RUBU PRAZNIH DŽEPOVA Znate li već koliko će vam još novčanici od danas biti tanji? Pogledajte što ćete sve skuplje plaćati

Vodeći oporbeni kandidat Jamil Hasanil osvojio je tek 8 posto glasova prema izlaznim anketama, dok je ostalih sedam protukandidata doživjelo potpuni fijasko.

>> Josipović: Želimo jače gospodarske odnose s Azerbajdžanom; Alijev: Ulažemo u prijatelje

Hasanilov izborni stožer vlast optužuje za izbornu prijevaru. Na internetu su se pojavile i fotografije te videosnimke višestrukog glasovanja jednih te istih ljudi, no njihova autentičnost nije potvrđena.

Izbore je nadziralo više od tisuću inozemnih promatrača, a među njima je bio i hrvatski eurozastupnik Oleg Valjalo. On je u Azerbajdžan otputovao u svojstvu člana promatračke misije Europskog parlamenta, ali konačnu ocjenu o izbornom danu dat će u četvrtak na zaključnoj press konferenciji.

'Prije no što bilo što kažem o predsjedničkim izborima u Azerbajdžanu, htio bih istaknuti da sam se temeljito informirao o pravnom okviru izbora i o njihovoj demokratskoj proceduri. Jasno su vidljivi pozitivni pomaci i poboljšanja u usporedbi sa svim prošlim izborima. Da budem potpuno iskren, mislim da to ne bi mogao opovrgnuti nijedan ozbiljan promatrač', kazao je Valjalo u izjavi koju je portalu Dnevnik.hr proslijedio njegov ured iz Bruxellesa.

Kriteriji za Azerbajdžan bili bi 'prerigidni' i za europske države

'Treba imati na umu da ni europske, američke, azijske i sve druge države na svijetu nisu pošteđene od određenih izbornih nepravilnosti. To je gotovo neizostavan dio izbora čak i u najstabilnijim demokracijama zapadne Europe. Stoga bih htio biti jasan i reći da ne bismo trebali biti preoštri prema Azerbajdžanu i tražiti od te zemlje da se drži kriterija koji su, prema mišljenju mnogih neovisnih promatrača, toliko rigidni da se pitam bi li ih ijedni nedavni europski izbori ispunili', upozorio je Valjalo, koji je u Europski parlament izabran kao kandidat SDP-a, a ondje je član Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D).

On je na kraju čestitao narodu Azerbajdžana na 'neprestanom poboljšanju demokratske prakse' i na putu prema 'punijem, većem i iz dana u dan sve boljem poštivanju ljudskih prava'.

Valjalo promatrao izbore u središtu Bakua

Hrvatski je europarlamentarac nazočio otvaranju birališta 27 u samom središtu glavnog grada Bakua, ali je čitavog dana obilazio i druge izborne jedinice, osobito u nešto siromašnijim i manje ekonomski naprednim dijelovima Bakua.

Na nekim je mjestima, kako su za Dnevnik.hr rekli u njegovom uredu, odigrao i vrlo značajnu koordinatorsku ulogu, osobito u radu biračkih odbora tijekom dana i završnom prebrojavanju glasova.

Uoči izbora obišao je mnoge lokalne znamenitosti i institucije, što je iskoristio i za razgovor s 'običnim ljudima', a čitavo je vrijeme na raspolaganju imao službenog prevoditelja i automobil.

Nakon Alijeva - Alijev

Inače, na čelo ove energentima bogate države autoritarni je Ilham Alijev došao 2003. godine, nakon što ga je tadašnji predsjednik, njegov teško bolesni otac Hejdar, postavio za jedinog predsjedničkog kandidata vladajuće stranke. Hejdar Alijev je prije toga Azerbajdžan vodio deset godina.

Brojne međunarodne organizacije za ljudska prava u svojim izvješćima redovito iznose kritike na račun vlasti u Bakuu, što se posebice odnosi na slobodu govora i javnog okupljanja.

Ekonomski procvat

No, Alijev ipak uživa podršku dobrog dijela građana, s obzirom da je proteklih godina Azerbajdžan, zahvaljujući većem iskorištavanju i sve intenzivnijem izvozu energenata, počeo doživljavati ekonomski procvat. U ožujku je Alijev bio i u službenom posjetu Hrvatskoj, tijekom kojega ga je vrlo srdačno primio cijeli državni vrh.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene