Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planira revoluciju u stilu Lenjina

Hodorkovski poručio Putinu: Otiđi s vlasti, živjet ćeš duže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mihail Hodorkovski godinu je dana na slobodi i nalazi se u Zürichu u Švicarskoj. Iako je odmah nakon puštanja rekao kako nije ljut na Putina, stvarnost je danas drugačija.

Poput boljševičkog vođe Vladimira Lenjina, koji je planirao revoluciju iz Züricha, slično danas, godinu dana po puštanju iz zatvora, radi i ruski milijarder Mihail Hodorkovski. On ustraje u mišljenju da se stvari polako okreću protiv Putina, jer ruska ekonomija polako pada u recesiju.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena

"Putin ima sve manje prostora za financijsko manevriranje, što mu stvara poteškoće te kao rezultat toga svaka greška koju možda napravi, može biti kritična. Za Putina je čak i 120 dolara za barel nafte problem, jer u njegovom sustavu vladavine, on ne može preživjeti bez porasta prihoda od sirovih materijala iz godine u godinu", rekao je za Bloomberg Hodorkovski.

Njega ne brine Putinova popularnost u Rusiji, koja iznosi 80 posto potpore građana, nakon mjeseci takmaca između Rusije i Zapada. Nekoć najbogatiji ruski tajkun, želi galvanizirati posrnulu rusku opoziciju protiv Putina te sam postati njezin čelnik.

'Nijedan diktator, koliko god moćan bio, neće moći zavaditi naša dva naroda'

Hodorkovski spava šest sati dnevno i sav je uživljen u svoju novu političku ulogu te vrijeme provodi putujući po svim krajevima Europe, držeći urede u Londonu, Pragu i Zürichu. Dvaput je bio i kod najstarijeg sina u SAD-u.

Hodorkovski smatra da postoji najmanje 50 posto šanse da Putin neće izdržati na vlasti u narednih 10 godina, a nada se njegovom rušenju od strane najbližih suradnika, jer smatra da izbori (demokratski proces svakog modernog društva) neće donijeti nikakvu promjenu vlasti.

'Crni labud'

"Za moju zemlju je bolje da se stvari dogode na taj način, nego kroz nerede na ulicama, jer pobuna u palači će proliti manje krvi", ističe Hodorkovski. Naravno, u tom scenariju, on vidi svoj povratak u Rusiju i vođenje tranzicijske vlade u periodu od dvije do tri godine, odnosno dok se ne održe slobodni demokratski izbori.

"Hodorkovski je prije odlaska u zatvor težio 15 milijardi dolara, a danas ima svega 100 milijuna dolara, s kojima planira financirati pokret Otvorena Rusija, sa sjedištem u Pragu. Cilj je promovirati civilno društvo u Rusiji korištenjem internetskih alata, umjesto opozicijskih skupova u Rusiji.

Parlamentarni izbori u prosincu 2016. godine pružaju prvu šansu za oduzimanje legitimnosti Putinu, smatra Hodorkovski, jer će vlasti nastojati isključiti bilo kojeg protivnika iz izbora. No to neće biti dovoljno za rušenje Putina, kaže Hodorkovski, kao što neće biti dovoljne niti sankcije. "Trebat će trenutak za Crnog labuda", ističe.

Preporuka Putinu za dug život

Hodorkovski ne samo da ima nešto protiv Putina, već mu preporučuje i recept za dugovječan život - odlazak s vlasti, dok još može.

"To je za njega manji rizik, ako želi dugo poživjeti. To je i manji rizik za zemlju", kaže Hodorkovski. Svjestan je da nema tjelohranitelje oko sebe, ali smatra da mu dlaka s glave neće pasti, osim ako Putin osobno ne izda takvu naredbu.

"Ako takva naredba i dođe, neće mi biti lako osigurati sigurnost u Švicarskoj, kao niti bilo kojoj drugoj zemlji", istaknuo je na kraju Hodorkovski.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene