Spašavatelji, ilustracija (Foto: HGSS Čitluk - Međugorje)
Spašavatelji, ilustracija (Foto: HGSS Čitluk - Međugorje) Foto: HGSS ?itluk - Me?ugorje

Talijanski svećenik Luciano Ciciarelli bio na Brdu ukazanja i nakon skoro četiri godine od njega ni traga ni glasa. Nije jedini.


Pripadnici Saveza gorskih službi spašavanja u BiH (GSS u BiH) posljednjih dana bilježe neuobičajeno velik broj intervencija tijekom posjeta hodočasnika brdu Križevac i Brdu ukazanja u Međugorju.

Vezani članci Henryk Hoser Papin izaslanik otkrio što misli o ukazanjima u Međugorju: ''Ne čudi me što ljude privlači nešto izvanredno. Biznis? On je neophodan'' Snimka iz međugorske crkve Rijetka intrigantna snimka iz međugorske crkve: Pogledajte kako su vidioci tijekom molitve pali u ekstazu

Spašavatelji su 28. travnja dobili dojavu Hitne pomoći da je na Križevu ozlijeđena državljanka Hrvatske i da obilno krvari. Spašavatelji su odmah reagirali.

Iako je riječ o izuzetno teškom terenu, 13 spašavatelja brzo je stiglo do unesrećene žene, imobilizirali su joj povrijeđenu nogu, zaustavili krvarenje i transportirali do ekipe Hitne pomoći. Slične intervencije imali su i nakon toga.

Spašavatelji su navikli na takve akcije i u njima su brojni životi spašeni. No, nemaju svi slučajevi sretan kraj, pogotovo kada je riječ o osobama koje na svom hodočasničkom putu po međugorskim brdima zalutaju i izgube se, piše Avaz.

Najčešće je tu riječ o starijim ljudima sa zdravstvenim poteškoćama koji u Međugorje dolaze po ozdravljenje, a nemali broj njih, kažu u GSS-u, često skrene sa staze i udalji se od svoje grupe.

Nestao prije četiri godine

Također, ima i onih koji se iz njima poznatih razloga osamljuju te se zapute kroz njima potpuno nepoznati teren. Među onima koji su bili na Brdu ukazanja, a čija je sudbina nakon toga potpuna nepoznanica, jest i talijanski svećenik Luciano Cicarelli, koji je posljednji put viđen 2. kolovoza 2015. godine.

Višetjedna akcija sa 60 spašavatelja nije dala nikakve rezultate. Do njih i policije stizale su brojna nagađanja, a govorilo se i da je svećenik kod sebe imao veći iznos novca.

"Svaku informaciju koja je tada stizala do nas smo provjeravali i poduzeli smo niz istražnih radnji, ali ništa nije dalo rezultate", kazao je Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK.

On je potvrdio i da do danas nije utvrđeno kome pripadaju ljudske kosti nađene prije pet godina na lokalitetu Gradina u Međugorju. Ljudski kostur pronašli su spašavatelji dok su tragali za jednom britanskom državljankom.

"Obavljena su sva vještačenja, ali identitet je nepoznanica", dodao je Marić.

U Međugorju je, također, 25. svibnja 2012. godine posljednji put viđen Poljak Edvard Josef Kogutek, i to ispred Centra za ovisnike "Cenacolo", dok se Aniti Visković iz Makarske svaki trag gubi 12. kolovoza 2006., kada je imala 51 godinu. Posljednji je put viđena ispred crkve u Međugorju.

Nakon šest sati okončana drama u Parizu: Muškarca vatrogasci povukli u unutrašnjost Eiffelovog tornja