Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU traži sastanak u Washingtonu

'Hoćemo nedvosmislen odgovor za rješavanje krize'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija tražit će na sastanku na vrhu u Washingtonu o reformi svjetskoga financijskog sustava nedvosmisleni odgovor kako se više ne bi ponovila sadašnja kriza, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon završetka sastanka na vrhu Unije u Bruxellesu.

'U Washington idemo s čvrstom voljom da tražimo vrlo jasan i nedvosmislen odgovor', rekla je Angela Merkel nakon izvanrednog sastanka na vrhu na kojem su se čelnici dogovorili o zajedničkom stajalištu koje će zastupati na summitu skupine G20 sljedećeg tjedna u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Slika nije dostupna Merkel o gospodarskoj krizi: 'Očekujem pogoršanje krize, no onda i oporavak'

'Složili smo se da iz ove financijske krize trebamo naučiti lekciju kako se ovakva kriza na financijskom tržištu ne bi ponovila', rekla je.

Njemačka kancelarka također je izrazila zadovoljstvo zbog zahtjeva Europskoj komisiji da za sastanak na vrhu EU u prosincu izradi prijedlog jače koordinacije gospodarskih politika zemalja članica.

Francuski predsjednik i predsjedatelj Europskog vijeća Nicolas Sarkozy sazvao je izvanredni, neslužbeni sastanak na vrhu EU kako bi se uskladila stajališta za sastanak na vrhu u Washingtonu.

Sarkozy je istaknuo da washingtonski summit ne smije biti samo sastanak na kojem će se razgovarati samo o uzrocima krize. Nakon sastanka 15. studenoga EU traži da se u roku od 100 dana, to jest krajem veljače, održi novi svjetski sastanak na vrhu na kojem bi se pronašla konkretna rješenja za reformu financijskog sustava.

Francuski predsjednik je rekao da se moraju dogovoriti nova pravila u globalnome financijskom sustavu, ali to ne znači da se iz stanja u kojem nije bilo nikakve regulacije prijeđe u pretjeranu reguliranost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene