Čelnici 27 zemalja EU okupili su se u četvrtak na izvanrednom sastanku na vrhu u Bruxellesu koji bi mogao potrajati i nekoliko dana, kako bi pokušali dogovoriti višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine.


S ove pozicije, teško da će se uspjeti dogovoriti kako će podijeliti bilijun i 100 milijardi eura proračuna. Prikaza radi to je 0,66 eurocenti po glavi stanovnika EU dnevno. Jedan espresso košta jedan euro, u Belgiji 2,20.

Vezani članci Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara Prihvaćen rebalans splitskog proračuna i zaduženje od 90 milijuna kuna: ''To omogućuje normalno funkcioniranje grada'' U hrvatskim općinama kradu i mrtvi! - 1 Bizarne krađe iz općinskih blagajni: Milijuni se prebacuju na privatne račune, novac se iznosi u vrećama, a na kraju su za sve krivi - mrtvi!

Problem je što su svi došli ukopani u svojim pozicijama, pa smo čuli samo metafore, a nikakve konstruktivne izjave. Nizozemski premijer donio je jabuku i rekao da će je pojesti za gablec i da je on škrti Nizozemac i dodao kako je lakše sastaviti belgijsku Vladu nego EU proračun.

Premijer Luxemburga rekao je da bi ovdje trebao biti brat blizanac Davida Copperfielda da se uspješno dogovori proračun. Nismo čuli nikakvu konkstruktivnu ideju, no predsjedik EU parlamenta je rekao da parlament neće potvrditi proračun koji nove ideje ne budu uspješno pomirile tradicionalne politike. Pet zemalja članica ne želi ni čuti da bi dali više od 1 posto svog BDP-a u zajednički proračun.

Komisija želi 1,074 posto, EU parlament 1,3 posto. Ali ovih pet zemalja članica doslovne stoje ukopani. Austrija je u tome najžešća. Teško da će dogovor biti moguć.

Za Hrvatsku je osigurano 300 milijuna iz kohezije. I to je osigurano posebnim člankom. Kada se prouči članak taj članak nije sigurno je li to 300 milijuna za cijelu Hrvatsku ili za svaku nerazvijenu statističku regiju.

Ovaj summit me podsjeća na summit 2015. godine oko migrantske krize i razjedinjenih stavova. Tada su svi lijepo govorili, ali onda se pokazalo da su jedni htjeli žicu, drugi su htjeli ovo, treći ono...

Pred EU su veliki izazovi, a pred nama jedna duga, duga noć.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr