Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Demokratska pretendentica za Bijelu kuću Hillary Clinton najomiljenija je kandidatkinja Europljana za američko predsjedničko mjesto, dobrano ispred njezina suparnika Baracka Obame i republikanskog kandidata Rudyja Guilianija, doznaje se iz ankete čiji su rezultati objavljeni danas u Parizu.


Anketu je za međunarodnu televiziju France 24 i dnevni list International Herald Tribune provela agencija Harris Interactive među 6590 osoba u Njemačkoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Italiji i SAD-u.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Politico o bivšoj predsjednici kao kandidatkinji za čelo NATO-a: ''Može se pohvaliti jednim od najimpresivnijih životopisa'' Slika nije dostupna Brazil: Inaugurirana prva žena predsjednica

Anketa je pokazala da, osim u Europi, Hillary Clinton i u svojoj
zemlji uživa najveću potporu, ali je njezina popularnost dvostruko manja u SAD-u nego u Njemačkoj.

Prema dobivenim podacima, Hillary uživa potporu 44 posto Nijemaca, 35 posto Francuza, 30 posto Talijana, 29 posto Španjolaca, 24 posto Britanaca i 22 posto Amerikanaca.

Amerikanci, međutim, njih 31 posto, mišljenja su da bi se izbor žene za predsjednicu države "negativno odrazio" na odnose SAD-a s drugim zemljama.

No, čak 57 posto Francuza, 56 posto Nijemaca, 53 posto Talijana, 51 posto Španjolaca i 36 posto Britanaca smatra da bi se to "pozitivno odrazilo" na odnose SAD-a s drugim zemljama.