Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hillary Clinton na udare kritike zbog dramatiziranja posjeta u BiH 1996.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senatorica i bivša prva dama SAD Hillary Clinton u ponedjeljak je izložena kritici zbog dramatičnog ali netočnog opisa svog posjeta Tuzli u ožujku 1996., kojim je na jednom prošlotjednom predizbornom skupu htjela dokazati svoje iskustvo u vanjskoj politici.

Iz stožera senatora Baraka Obame, suparnika u utrci za demokratsku predsjedničku nominaciju, upozoreno je da se radilo o namjernom preuveličavanju, na što je stožer Hillary Clinton priznao da se "zabunila".

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

Senatorica Clinton u kampanji često citira posjet dobre volje BiH 1996., koji je poduzela zajedno s kćerkom Chelsea i nekoliko javnih osoba, kao jedan od dokaza bogatog vanjskopolitičkog iskustva.

"Sjećam se slijetanja pod snajperskom vatrom. Na aerodromu je trebala biti neka svečana dobrodošlica, no umjesto toga samo smo otrčali s glavama dolje u vozila, kako bi došli do naše baze", opisala je Clinton posjet američkoj bazi u Tuzli u ožujku 1996., u govoru o ratu o Iraku prošloga ponedjeljka.

Upitan o kritikama iz Obaminog stožera da se radi o još jednom slučaju "preuveličavanja njezine uloge u vanjskoj i unutarnjoj politici" u razdoblju 1992-2000., dok je u Bijeloj kući bio njezin suprug Bill Clinton, glasnogovornik Hillary Clinton, Howard Wolfson, citirao je njezinu knjigu "Living History" u kojem opisuje "skraćenu ceremoniju dočeka" u zračnoj luci u Tuzli, zbog navodnih snajpera na okolnim brdima.

Dvojba je još jednom riješena na portalu YouTube, gdje je postavljena video-snimka dočeka Clinton u Tuzli, na kojoj se vide Hillary i Chelsea kako izlaze iz zrakoplova, mašu, smiju se i pozdravljaju se s američkim vojnicima, članom predsjedništva BiH i jednom 8-godišnjom djevojčicom. Snimku su u ponedjeljak emitirale i sve američke nacionalne TV mreže.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene