Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Senatorica i bivša prva dama SAD Hillary Clinton u ponedjeljak je izložena kritici zbog dramatičnog ali netočnog opisa svog posjeta Tuzli u ožujku 1996., kojim je na jednom prošlotjednom predizbornom skupu htjela dokazati svoje iskustvo u vanjskoj politici.


Iz stožera senatora Baraka Obame, suparnika u utrci za demokratsku predsjedničku nominaciju, upozoreno je da se radilo o namjernom preuveličavanju, na što je stožer Hillary Clinton priznao da se "zabunila".

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Komentar Ivane Petrović o samitu NATO-a: "Trebalo je pregristi sve antagonizme i sve tragikomične uvrede, jer ovo je država, a ne feud koji su nekom mama i tata ostavili u nasljeđe" Granični prijelaz Zbog političkih svađa na snazi i dalje ostaju ograničenja za ulazak u BiH

Senatorica Clinton u kampanji često citira posjet dobre volje BiH 1996., koji je poduzela zajedno s kćerkom Chelsea i nekoliko javnih osoba, kao jedan od dokaza bogatog vanjskopolitičkog iskustva.

"Sjećam se slijetanja pod snajperskom vatrom. Na aerodromu je trebala biti neka svečana dobrodošlica, no umjesto toga samo smo otrčali s glavama dolje u vozila, kako bi došli do naše baze", opisala je Clinton posjet američkoj bazi u Tuzli u ožujku 1996., u govoru o ratu o Iraku prošloga ponedjeljka.

Upitan o kritikama iz Obaminog stožera da se radi o još jednom slučaju "preuveličavanja njezine uloge u vanjskoj i unutarnjoj politici" u razdoblju 1992-2000., dok je u Bijeloj kući bio njezin suprug Bill Clinton, glasnogovornik Hillary Clinton, Howard Wolfson, citirao je njezinu knjigu "Living History" u kojem opisuje "skraćenu ceremoniju dočeka" u zračnoj luci u Tuzli, zbog navodnih snajpera na okolnim brdima.

Dvojba je još jednom riješena na portalu YouTube, gdje je postavljena video-snimka dočeka Clinton u Tuzli, na kojoj se vide Hillary i Chelsea kako izlaze iz zrakoplova, mašu, smiju se i pozdravljaju se s američkim vojnicima, članom predsjedništva BiH i jednom 8-godišnjom djevojčicom. Snimku su u ponedjeljak emitirale i sve američke nacionalne TV mreže.