Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija je objavila popis 17 terorističkih organizacija u svijetu. Najzanimljivije je kako je, sudeći prema tom popisu, njihov pogled na terorizam bitno drugačiji od pogleda službenog Washingtona.


Ruski popis ne uključuje ni libanonski Hezbollah ni palestinski Hamas. 

Vezani članci Slika nije dostupna Ranko Ostojić o odbijanju mjesta na izbornoj listi SDP-a: "Bolje ne biti na listi, nego izgubiti obraz" Međimurski župan Matija Posavec (Foto: Dnevnik.hr) HNS predao listu kandidata za Europski parlament

Popis objavljen u službenom dnevniku Rossiiskaia Gazeta obuhvaća mrežu Al-Qaida kao i nekoliko pokreta u Kavkazu i srednjoj Aziji koje Vrhovni sud u Rusiji smatra islamističkima i separatističkima.

Među njima je i zabranjena islamistička stranka Hizbi Tahrir, koja djeluje u bivšim sovjetskim republikama srednje Azije i poziva na osnivanje islamske države.

"Sedamnaest organizacija na toj listi proglašeno je terorističkima i njihova je aktivnost zabranjena na teritoriju Rusije", kazao je Jurij Sapunov, šef antiterorističkog ogranka unutar FSB-a (bivši KGB). 

Zanimljivo je kako američka lista obuhvaća 42 "terorističke organizacije u svijetu".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju