Obavijesti Video Pretražite Navigacija
država ih tuži

Možemo o tužbi države: "Muškarci nisu podzastupljeni u politici. Ovo je klasičan apsurd našeg pravosudnog sustava"

Platformu Možemo država je tužila jer su na izbornoj listi imali mnogo žena. U utorak su bili na ročištu na sudu u Osijeku, nakon čega su objasnili o čemu se radi i na čemu će temeljiti svoju obranu.

Stranku je na sudu zastupala Sandra Benčić. Kaže da je ponosna na optužnicu iz ovog razloga, ali ističe da je nakaradno i apsurdno. Odredba koja kaže da na listi mora biti 40 posto podzastupljenog spola je tu da bi se uključilo više žena, a ne muškaraca.

Pročitajte i ovo Izbori za Europski parlament, ilustracija - 2 Nova tv d.d. Pravila - Izborna kampanja za izbor zastupnika u Europski parlament Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

Kaže da je podzastupljen spol onaj kojeg ima manje od 40 posto u političkim tijelima.

"Muškarci nisu podzastupljeni i na njih se odredba ne može primjenjivati", kaže Benčić.

"Imamo 20 i nešto posto žena u Saboru, manje od 20 posto u gradskom vijeću Grada Osijeka", ističe Benčić. 

"Mi smo jedina stranka koja je imala više ženskih nositeljica lista nego muških. Aktivno to provodimo i onda budemo kažnjeni", rekla je i istaknula još jedan apsurd ovog propisa o 40 posto žena, koji je donesen zbog žena. "Da ga nema, mogli bi imati 100 posto žena na listi", kazala je. 

Benčić kaže da je Možemo na sudu danas iznijelo svoju obranu. 

"Ne možete tu odredbu primjenjivati bez da je tumačite u njezinu kontekstu, a ne izvaditi jednu pa je primijeniti. Norma se mora tumačiti u skladu sa smislom, a što je smisao bio - osigurati veću političku participaciju žena. Nećemo opstruirati ovaj slučaj, mi ćemo se aktivno baviti njime i spremni smo ići do kraja", kazala je Benčić.

DORH nije došao na ročište.

"Većina lista i dalje nema 40 posto žena. Čuli smo da se postupci vode protiv drugih stranaka, ali zato što nisu imali dovoljno žena", kazala je.

"Jesu li muškarci podzastupljeni u državnim tijelima? Nisu. Stoga se na njih ova odredba ne može tumačiti. Žene su daleko podzastupljene. Mi smo jedina stranka koja je na parlamentarnim izborima imala više ženskih nositelja lista nego muških. Aktivno to promičemo i onda budemo kažnjeni po obrnutoj logici od svrhe tog zakona. Ovo je klasičan apsurd našeg pravosudnog sustava, gdje se norma koja ima jednu svrhu primjenjuje na nešto sasvim drugo", kazala je Benčić.

Možemo je o tužbi države obavijestio u ponedjeljak na Facebooku:

"Nevjerojatno, ali istinito: država tuži platformu Možemo! za 40.000 kuna jer smo na lokalnim izborima u Osijeku na listi imali – previše žena!

Naime, od ukupno 31 osobe na listi, njih 23 su bile žene. Ročište je sutra, a naš stav je jasan: tužba je protivna svrsi zakona, a to je upravo ostvarivanje veće zastupljenosti žena u politici i u predstavničkim tijelima nego što je sad slučaj.

Politika u Hrvatskoj je prečesto klub muškaraca – vlade imaju po dvije ili tri ministrice, u Saboru je manje od 30% žena, a na lokalnoj razini su brojke često još i gore. Veće uključivanje žena u politiku jedan je od ciljeva našeg djelovanja – zato su na našim listama, za razliku od većine drugih političkih opcija, žene ne samo podjednako zastupljene, nego su i na vrhu listi. Liste gotovo uvijek slažemo po tzv. zip modelu, u kojem se na listi izmjenjuju muškarci i žene kako bi ih podjednak broj ušao u predstavnička tijela. To ne radimo zato da zadovoljimo formu ili zakon, nego zato što iskreno vjerujemo da veća zastupljenost žena može promijeniti politiku, javni diskurs i naše društvo nabolje.

Ponosni smo na broj žena koji smo imali na listi za Gradsko vijeće Grada Osijeka i na činjenicu da su se upravo žene kandidirale u većem broju, u jednom od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojem se ljudi boje politički aktivirati i kandidirati iz straha od osvete gradskih vlasti. Time su pokazale odvažnost i želju da doprinesu promjenama. Zato ćemo se ovoj tužbi glasno suprotstaviti. Više o svemu reći ćemo na sutrašnjoj konferenciji za medije koju ćemo održati nakon ročišta na Općinskom sudu u Osijeku."


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene