Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tri najjače političke stranke u Bosni i Hercegovini zajednički će u parlamentu te države pokrenuti inicijativu izmjena bosanskohercegovačkog ustava, odlučili su na sastanku u Sarajevu stranački vođe Dragan Čović, Sulejman Tihić i Milorad Dodik.


Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sastali su se nakon višemjesečne stanke ne bi li potaknuli provedbu reformi u BiH na kojima ustraje i međunarodna zajednica.Sastanak je održan neposredno nakon što je Zastupnički dom Parlamenta BiH velikom većinom glasova podržao prijedlog amandmana na Ustav BiH kojim se uređuje status Distrikta Brčko.

Vezani članci Ljubuški i Široki Brijeg pred izbore (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvate u BiH brine budućnost nakon novih izbora: ''Hrvatski političari ne vode dovoljno računa o nama'' Željko Komšić (Foto: AFP) Optužio Hrvatsku za miješanje u unutarnje poslove BiH: "Bolje bi bilo da vratite ukradeni novac građanima BiH"

'Nadamo se da će ovakva praksa biti nastavljena', navedeno je u zajedničkoj izjavi Čovića, Tihića i Dodika u kojoj je istaknuto i to kako trojica političara drže da ne postiji alternativa političkom dijalogu i kompromisu na kojemu je temeljeno i rješenje za Brčko.

Na taj način, kako su istaknula trojica političara na zajedničkoj konferenciji za novinstvo, došlo se i do dogovora o državnom proračunu, poticajima za povratak izbjeglica te o pripremama za popis stanovništva. Najvili su kako će o rezultatima razogora što ih vode izvjestiti i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) koji u četvrtak zasijeda u Sarajevu.

Čović, Tihić i Dodik ponovo bi se trebali sastati 31. ožujka i to u Mostaru kada će ondje, kako se očekuje, boraviti i predsjednik Vlade Hrvatske Ivo Sanader.