Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka europskog predstavnika

HDZ BiH: "Schimdtovo nametanje izmjena izbornog zakona ugožava europski put zemlje"

Christian Schmidt
Christian Schmidt Foto: Afp
Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt donio je u utorak tehničke izmjene Izbornog zakona kojima je cilj smanjiti zloporabe u izbornome procesu. Podrška je stigla od administracija SAD-a i Velike Britanije.

HDZ BiH ocijenio je u srijedu kako bi odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta o nametanju izmjena Izbornog zakona mogla ugroziti europski put zemlje, dok je čelnik HSS-a BiH Mario Karamatić izrazio sumnju da će takve izmjene spriječiti krađe na izborima.

U priopćenju je HDZ BiH intervenciju njemačkog političara na čelu međunarodne uprave u BiH u izborne propise nazvao "nepotrebnom"' navodeći kako dolazi samo nekoliko dana nakon pozitivnog izvješća EU o Bosni Hercegovini kojim se priznaju i prepoznaju pozitivni jednogodišnji rezultati izvršne i zakonodavne vlasti. Po HDZ-u BiH takva Schmidtova odluka može "imati nesagledive posljedice na daljnje integracijske procese, što bi poništilo snažan sinergijski učinak koji je europska perspektiva donijela BiH".

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Isprika mu ne treba Turudić odgovorio Milanoviću: "S dubokim prijezirom odbacujem..."

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!"

U ovoj stranci ne sumnjaju da je visoki predstavnik imao dobre namjere, no upozorili su kako time nisu obuhvaćeni svi prijepori oko izbornog zakonodavstva. HDZ BiH zajedno s drugim hrvatskim strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora BiH zagovara promjenu načina biranja članova Predsjedništva BiH kako bi se prestalo s praksom preglasavanja Hrvata. U četiri navrata do sada je glasovima dominantno Bošnjaka za hrvatskog člana državnog vrha biran Željko Komšić, s kojim se u znak prosvjeda odbijaju susresti i vodeći dužnosnici Republike Hrvatske.

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt donio je jučer tehničke izmjene Izbornog zakona kojima je cilj smanjiti zloporabe u izbornome procesu. HDZ BiH smatra da to treba biti posao domaćih stranaka te su pozvali partnere u vlasti da bez obzira na različita stajališta oko nametnutih odluka nastave s donošenjem odluka i provođenjem reformi.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka Nestala u utorak VIDEO Obustavljena potraga za malenom Dankom, policija tvrdi: "Ona nije na ovom području"

Schmidtove poteze poduprla je administracija SAD-a i Velike Britanije, dok je EU navela kako je preferirala da izmjene Izbornog zakona donesu domaće vlasti, te da je "visok stupanj međunarodne supervizije nespojiv s europskom budućnošću BiH".

Čelnik Hrvatske seljačke stranke Mario Karamatić izrazio je sumnju da će izbori biti transparentniji nakon Schmidtovih intervencija.

"Kod nas su ljudi eksperti za naći rupe u zakonima, pa će stranke koje su i do sada zloupotrebljavale ovaj zakon tako i nastaviti", rekao je Karamatić.

Pročitajte i ovo Karta izbornih jedinica u Zagrebu Jedini podijeljeni grad Živite u Zagrebu i ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći

Po njegovim riječima treba otkloniti preglasavanje Hrvata s izborom Željka Komšića.

"Svaki narod mora birati svoje. Što prije naši prijatelji Bošnjaci to shvate, prije ćemo krenuti putu prema EU", rekao je Karamatić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene