Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeni posjet

Plenković se nije pojavio na sastanku s članovima Predsjedništva BiH: Mediji su potez protumačili kao čin nepoštovanja

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i nizozemski premijer Mark Rutte susretom s članovima Predsjedništva BiH u utorak su započeli seriju razgovora s bosanskohercegovačkim dužnosnicima, ali u sjedištu državnog vrha nije bilo predsjednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića koji se ne želi sastajati sa Željkom Komšićem.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović dočekali su u utorak predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i nizozemskog premijera Marka Ruttea, no na na sastanak nije došao premijer Hrvatske Andrej Plenković, iako je njegov dolazak najavljen.

Iz Vlade Republike Hrvatske doznajemo kako je premijer konzistentan u tome da se ne sastaje sa Željkom Komšićem, "koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH i s kojim nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske."

Pročitajte i ovo Novi znak na slovenskim cestama - 3 Mijenjaju se pravila Planirate na put u susjedstvo? Vlada mijenja prometne znakove, objavljeno koje su novosti

U nastavku prenosimo cijeli odgovor Vlade:

"Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i nizozemski predsjednik Vlade Mark Rutte borave u radnom posjetu BiH. Cijeli posjet odvija se na inicijativu Hrvatske u cilju pružanja podrške političkim akterima u BiH za provedbu reformi radi otvaranja pristupnih pregovora.

Na posljednjem sastanku Europskog vijeća u prosincu 2023. usvojen je zaključak kojim će Vijeće otvoriti pregovore s BiH slijedom izvješća Europske komisije, a koje treba biti pripremljeno najkasnije do ožujka 2024.

Tijekom boravka u Sarajevu, predsjednik Vlade Plenković održava sastanke s Vijećem ministara i Zastupničkim domom i Domom naroda PS BiH, poglavarima vjerskih zajednica, visokim predstavnikom za BiH i predstavnicima civilnog društva.

Pročitajte i ovo Poljski F-16 Napeta situacija Poljska i saveznici digli borbene zrakoplove: "U tijeku je intenzivna aktivnost ruskog zrakoplovstva"

Što se tiče sastanka s tročlanim Predsjedništvom BiH, konzistentna linija predsjednika Vlade je da se ne sastaje sa Željkom Komšićem, koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH i s kojim nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade jednako je postupio i prigodom radnih posjeta 2021. i 2023. godine - kada je održao sastanke s Vijećem ministara i Zastupničkim domom i Domom naroda PS BIH. Uzimajući u obzir da se praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru člana Predsjedništva BiH ponovila i na općim izborima 2022., predsjednik Vlade nema namjeru promijeniti svoj pristup."

Cilj posjeta: Poticanje na provedbu reformi

Tijekom dana predviđeni su zajednički susreti predsjednice Europske komisije te hrvatskog i nizozemskog premijera s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i njenim zamjenicima kao i s članovima vodstva Zastupničkog te Doma naroda parlamenta BiH.

Von der Leyen, Plenković i Rutte doputovali su u Sarajevo kako bi potaknuli bosanskohercegovačke političare na provedbu reformi bitnih za otvaranje pregovora o pristupanju njihove zemlje Europskoj uniji.

Europsko će vijeće o tome raspravljati u ožujku no odluka će bitno ovisiti o preporuci koju prije toga treba izraditi Europska komisija.

Šefovi država i vlada EU su u prosincu prošle godine odobrili otvaranje pristupnih pregovora za Ukrajinu i Moldaviju dok se od BiH očekuje provedba bar dijela reformi što ih je kao obvezu te zemlje Europska komisija definirala još 2019. godine.

Reakcije BiH medija variraju

Ocjenama od dosljedno i državnički do skandal mediji u BiH u utorak su izvijestili o odluci predsjednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića da izbjegne susret s predsjedateljem Predsjedništva BiH Željkom Komšićem kojega Hrvatska ne priznaje kao legitimno izabranog člana državnog vrha te zemlje.

Pročitajte i ovo Poštanski ured Nova SMS prijevara "Nemojte otvarati ove poveznice...": Hrvatska pošta objavila važno upozorenje za građane, 27-godišnjak ostao bez nekoliko stotina eura

Plenković je zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i nizozemskim premijerom Markom Rutteom doputovao u dvodnevni radni posjet BiH.

Hrvatski medijski servis (HMS) iz Mostara o tome je izvjestio ističući kako je Plenković postupio državnički i odgovorno a da je njegova odluka da izbjegne susret s Komšićem proistekla iz "nakaradnog izbornog zakona" u BiH koji je i omogućio da Komšić četiri puta bošnjačkim glasovima bude izabran za člana Predsjedništva BiH.

No dio sarajevskih medija bliskih bošnjačkim političkim strukturama i Komšiću Plenkovićev očekivani nedolazak na sastanak u Predsjedništvo odmah je proglasio skandalom i činom nepoštivanja države BiH.

Pročitajte i ovo Izjave nakon sastanka Nakon sastanka Plenković objasnio zašto se nije susreo s Komšićem, poručio: "Ovaj otvoreni prozor BiH treba iskoristiti"

Takvu ocjenu navodi portal Klix koji svojim čitateljima sugerira kako Plenković, kada dođe u Sarajevo i sastane se s vjerskim liderima a odbije susret sa simboličnim šefom države, pokazuje ne samo nepoštovanje prema Komšiću nego prema poziciji predsjedatelja Predsjedništva i Predsjedništvu BiH.

Portal "Dnevnog avaza" pak neutralno piše kako je Plenković otkazao dolazak u Predsjedništvo zbog Komšića a na sličan su način izvijestili i banjolučki mediji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene