Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedini podijeljeni grad

Živite u Zagrebu i ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći

Karta izbornih jedinica u Zagrebu
Karta izbornih jedinica u Zagrebu Foto: Screenshot
Gong je napravio interaktivnu kartu Zagreba na kojoj možete vidjeti kojoj izbornoj jedinici pripadate.

Nakon što su prošle godine izmijenjene izborne jedinice, velik dio građana na nadolazećim parlamentarnim izborima neće birati zastupnike u istoj izbornoj jedinici u kojoj su to činili na prethodnim izborima.

Najveća je promjena u Zagrebu, koji više nije podijeljen na četiri izborne jedinice, već na tri, ali je ostao jedini grad u Hrvatskoj koji je podijeljen na više izbornih jedinica.

Da bi se građani lakše snašli, Gong je izradio interaktivnu kartu pomoću koje možete pronaći u koju izbornu jedinicu spadate prema adresi na kojoj ste prijavljeni (koja je navedena na vašoj osobnoj iskaznici).

Pročitajte i ovo Zoran Milanović "Lažu vas" Milanović o Turudiću: "To mu je najbolja stvar koju je napravio"

Svaka od prikazane tri izborne jedinice – 1., 2. i 6. – pruža se i izvan Zagreba i obuhvaća i druge gradove i općine, ali ova karta prikazuje samo onaj dio svake od njih koji obuhvaća neke od zagrebačkih četvrti.

Prije nego što počnete tražiti svoju izbornu jedinicu po svojoj adresi, morate na karti u članku kliknuti ikonu u gornjem desnom uglu koja prikazuje isprekidani četverokut uz koji se pojavljuje obavijest "View larger map". Klikom na tu ikonu u novom prozoru otvorit će vam se velika Gongova karta Zagreba.

Osnova karte koja je korištena za prikaz 17 četvrti Grada Zagreba podijeljenih u tri izborne jedinice jest Google Maps. Kao što na Googleovim Kartama lokaciju koja vas zanima upisujete u tražilicu, isto tako i na ovoj karti u tražilicu trebate upisati adresu na kojoj ste prijavljeni u Zagrebu.

Tražilica na Gongovoj karti nalazi se u gornjem lijevom uglu i označena je ikonom u obliku povećala. Nakon što kliknete na tu ikonu, otvorit će vam se prostor u koji upišete svoju adresu. Na vaš odabir ponuđene odgovarajuće adrese, karta automatski označava lokaciju i zumira gdje se odabrano mjesto nalazi.

Kojoj izbornoj jedinici pripadate, možete vidjeti već po boji polja u kojem se tražena adresa nalazi (žuta boja – prva izborna jedinica, plava boja – druga izborna jedinica, crvena boja – šesta izborna jedinica). Ako svojoj adresi na karti želite dodati privatnu oznaku (ako je želite "pinati"), s lijeve strane trebate kliknuti donju, crnom bojom ispisanu adresu koju vam je izbacio Google.

Pročitajte i ovo Nesreća u Njemačkoj Sve službe na terenu FOTO/VIDEO Objavljene snimke s mjesta strašne nesreće u Njemačkoj: Prevrnuo se Flixbusov autobus, najmanje je pet osoba poginulo

Uz to, ako kliknete bilo gdje na karti oko tražene adrese koju ste ranije upisali, u gornjem lijevom kutu ekrana otvorit će vam se obavijest u kojoj se izbornoj jedinici nalazi vaša adresa i u kojoj gradskoj četvrti. Kartu možete i odzumirati kako biste vidjeli cijeli prikaz Zagreba, podijeljenog po izbornim jedinicama i gradskim četvrtima i gdje se tu vi nalazite.

Dodatne informacije o izbornim jedinicama

Svaka od triju izbornih jedinica dodatno je na karti označena i ikonom s brojem 1, 2 ili 6. Klikom na neki od tih brojeva, gore lijevo otvorit će vam se obavijest o kojoj je izbornoj jedinici riječ, a iznad toga i mala karta cijele te izborne jedinice, dakle ne samo onog zagrebačkog dijela nego i svih ostalih mjesta koja ulaze u tu izbornu jedinicu izvan Zagreba.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Liste se predaju do petka Novčane kazne prijete strankama koje se ne budu pridržavale ovog pravila

Još jednim klikom, ovaj put na tu malu kartu, otvorit će vam se preko cijelog ekrana popis svih gradova i općina koji, osim tih nekoliko zagrebačkih četvrti, ulaze u vašu izbornu jedinicu, pa ćete dobiti i tu informaciju.

Osim Googleovih Karata, Gong je pri izradi ove karte koristio i geografske podatke o gradskih četvrtima Zagreba koje je u digitalnom vektorskom obliku dobio od Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove Grada Zagreba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene