Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hamas je spreman s Fatahom formirati vladu palestinskog nacionalnog jedinstva, ali ne pod uvjetima koje diktira međunarodna zajednica, izjavio je glasnogovornik tog islamističkog pokreta Sami Abu Zuhri.


"Vršimo sve moguće napore kako bi ukinuli blokadu palestinskog naroda, ali to se neće izvesti na štetu palestinskih načela i prava. Hamas odbija uvjete bliskoistočnog kvarteta jer su nepravedni", rekao je Sami Abu Zuhri.

Vezani članci Stanje u Pojasu Gaze - 2 Pozadina sukoba: "Problem je što je Gaza najveći kavez na zemlji. Izrael radi eksperiment nad ljudskim bićima" Napad na Gazu - 1 VIDEO I nebo je gorjelo: Ne jenjava nasilje u Gazi i Izraelu, izraelska vojska objavila dramatičnu snimku napada i poručila - "Ovo neće proći bez odgovora!"

"Hamas želi vladu nacionalnog jedinstva koja bi služila palestinskom narodu, a ne strancima", dodao je Zuhri reagirajući na izjave britanskog premijera Tonyja Blaira i njegovu potporu ideji vlade nacionalnog jedinstva, ali pod uvjetom da ona ispuni zahtjeve međunarodne zajednice.

Bliskoistočni kvartet (EU, Rusija, SAD, UN) zahtijeva da Hamas prizna Izrael, sporazume potpisane s njim i odustane od nasilja.

EU i SAD, glavni donatori palestinske samouprave, smatraju Hamas terorističkom organizacijom i uskraćuju financijsku pomoć palestinskoj vladi.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas, član Fataha, trebao bi otići u Gazu na razgovore o osnivanju vlade nacionalnog jedinstva, što bi mogao predstavljati izlazak iz političke i financijske krize Palestinaca.