Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Joerg Haider poginuo u prometnoj nesreći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Joerg Haider, vođa populističkog Saveza za budućnost Austrije i guverner Koruške poginuo je jutros u automobilskoj nesreći, javila je agencija APA prenoseći priopćenje policije u Klagenfurtu.

Poginuo je u prometnoj nesreći u subotu u 1,15 sati u blizini Klagenfurta. Koruški guverner sam je bio u automobilu koji je zbog prebrze vožnje skliznuo s ceste, udario u nekoliko prepreka, uključujući i betonsku ogradu, te se nekoliko puta prevrnuo. Umro je na putu do bolnice od teških ozljeda glave i prsa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prometna nesreća Vozilom sletio u kanal i poginuo Slika nije dostupna Sletio s ceste zbog brzine Kod Gornjeg Miholjca poginuo 24-godišnji motociklist

>> Austrijski izbori mogli bi označiti kraj austrijsko-izraelskih odnosa

>> Haider: Proširenje nuklearke Krško planska provokacija

>> Haider ishodio zabranu gradnje džamije u Koruškoj

>> Joerg Haider misli da je uzor Sarkozyju

>> Haider traži referendum o izlasku Austrije iz EU

Prema riječima njegova zamjenika u BZOe Stefana Petznera, Haider je putovao kući u Feistriz, mjesto 30 kilometara udaljeno od Klagenfurta. 'Ovo je za nas kraj svijeta', rekao je Petzner.

Reakcije austrijskih političara

'To je tragedija', rekao je austrijski predsjednik Heinz Fischer i dodao: 'Haider je bio političar s velikom nadarenošću i sposobnostima, ali bio je i sporan, a o pokojnicima sve najbolje.'

Austrijski kancelar Alfred Gusenbauer rekao je da je Haider snažno utjecao na austrijski politički život i bio veliki političar, s čime se složio i čelnik austrijskih socijaldemokrata Werner Faymann.

'Nitko nije toliko utjecao na unutarnju političku scenu i davao joj pečat kao što je to činio Joerg Haider', rekao je prvak Narodne stranke Josef Proell.

Čelnica Stranke zelenih Eva Glawischnik izjavila je da je Haider bio 'jedan od najutjecajnijih političara u Austriji koji je odlučno polarizirao političku scenu'.

'Haider je bio veliki političar koji je posljednjih tridesetak godina najviše utjecao na politički život Austrije iako su se naši putovi razišli prije nekoliko godina - 2005. Osnovao je Pokret za budućnost Austrije i napustio Slobodarsku stranku. Njegov doprinos je nesporan', ocijenio je prvak krajnje desne Slobodarske stranke Heinz Christian Strache.

Nitko nije toliko utjecao na unutarnju političku scenu i davao joj pečat kao što je to činio Joerg Haider Glasnogovornik Pokreta za budućnost Austrije, kojega je Haider osnovao 2005. godine Stefan Petzner kazao je vrlo potresen: 'Za nas je smrt Joerga Haidera kao propast svijeta'.

Politički promatrači ocjenjuju da je nesporno da je Haider uspio na austrijsku političku scenu postaviti treću političku snagu u Austriji. Već osamdesetih godina govorio je - dosta je vladanja dvije velike stranke socijaldemokrata i narodnjaka.

Joerg Haider rodio se godine 1950. u pokrajini Gornjoj Austriji. Njegova majka, učiteljica, i otac, stolar, bili su odani simpatizeri Hitlerove Nacionalsocijalističke stranke.

Otac mu je bio član Hitlerovih Jurišnih odreda. Još kao student prava u Beču, Haider je počeo političku karijeru u mladeži ekstremne Slobodarske stranke.

Godine 1979. postao je najmlađim zastupnikom u Austrijskome parlamentu.

Za guvernera Koruške prvi je put izabran 1989., a političari srednjostrujaških stranaka - Narodne i Socijaldemokratske stranke nisu se znali nositi s 'fenomenom Haider', mladim i školovanim političarom koji je privlačio nezadovoljne birače primjenjujući ekstremističku, protuimigracijsku i protumanjinsku retoriku, često uspoređujući svoje političke protivnike sa životinjama.

Prvi mandat na dužnosti guvernera naglo mu je prekinut godine 1991. zbog izjava da Austrija nikada neće dostići pravu politiku zapošljavanja kakvu je imao Treći Reich.

Za guverenera Koruške ponovno je izabran 1999., a zemlje Europske unije uvele su 'sanitarni kordon' oko Austrije kada je ekstremna stranka FPOe ušla u koalicijsku vladu s narodnjacima kancelara Wolfganga Schuessela. Zbog opstanka vlade i izbjegavanja daljnje blokade Austrije, Haider je službeno otišao s čelnoga mjesta stranke, ali je i dalje nad njom zadržao kontrolu.

Nakon velikog pada popularnosti stranke i unutarnje borbe za vlast, godine 2005. Haider napušta FPOe i osniva Pokret za budućnost Austrije, stranku koja je na izborima 2006. osvojila jedva nešto više od četiri posto glasova i ušla u parlament, a na nedavno održanim izborima, 28. rujna, dobila je 10,7 posto glasova, što je, kako se ocjenjuje, 'Haiderov osobni uspjeh'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene