Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Haider traži referendum o izlasku Austrije iz EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon duljeg vremena oglasio se guverner austrijske pokrajine Koruške Joerg Haider i zatražio u ponedjeljak referendum o tome treba li Austrija ostati u Europskoj uniji ili iz nje izaći.

Referendum treba održati prije nego što na snagu stupi zasad neprihvaćeni ustav EU-a, rekao je Haider. Poslije će članicama biti gotovo nemoguće izaći, rekao je u intervjuu za austrijsku novinsku agenciju APA-u.

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora Ilustracija Na suđenju Pet osoba umrlo nakon što je pojelo kajmak koji je u Austriji proizvodio Srbin: Otkriven niz propusta u mljekari

Nekadašnji čelnik desničarske slobodarske stranke (FP) kaže da je 1994. stanovništvo na prijevaru pristalo i dvotrećinskom većinom prihvatilo pridruživanje Uniji. Austrija je članica EU-a od 1. siječnja 1995.

Sada Austrijanci svakodnevno uviđaju "da njihov novac sve manje vrijedi i suočeni su sa sve većim egzistencijalnim strahovima", kaže Haider.

Prema njegovim riječima, samo je industrija doista imala koristi od EU-a. Za industriju EU je "politička polica osiguranja".

- Naše su poslove preselili u inozemstvo, a EU im nudi pravnu sigurnost zbog kojih im se isplati ulaganje u zemlje s jeftinom radnom snagom, rekao je i dodao da bi austrijskome narodu sada trebalo dopustiti da odluči želi li "ponovo suverenu i neutralnu državu".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene