Giorgi Gakharia
Giorgi Gakharia Foto: Afp

Gruzijski premijer Giorgi Gakharia u četvrtak je najavio ostavku, što je odmah proslavila oporba i pozvala na raspisivanje prijevremenih izbore.


Gakharia, koji je dužnost premijera obnašao od 2019. godine, rekao je da odlazi zbog neslaganja sa suradnicima u vezi pritvaranja Nike Melije, istaknutog oporbenog političara, izvijestili su lokalni mediji.

Vezani članci Požar u gruzijskom hotelu (Screenshot: APTN) Požar u hotelu gdje se održava izbor za Miss Gruzije: 11 osoba poginulo, 19 ozlijeđenih Slika nije dostupna Mislite da su Clinton i Trump bili nepristojni? Pogledajte kako izgleda debata u Gruziji

"Odlučio sam napustiti dužnost", rekao je Gakharia, prema pisanju gruzijskog Sputnjika. "Naravno, vjerujem i želim vjerovati da ovaj korak može doprinijeti smanjenju polarizacije u našoj zemlji."

Gakharia je rekao da nije prihvatljivo Melijino zatvaranje ako "to stvara rizik za zdravlje i živote naših građana ili mogućnosti političke eskalacije", izvijestila je novinska agencija TASS.

Priveden čelnik oporbene stranke

Sud u glavnom gradu Tbilisiju u srijedu je naredio da se Melia, čelnik oporbene stranke Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM), privede zbog navodnog propusta da plati jamčevinu.

Melia je optužen da je na uličnim prosvjedima u lipnju 2019. godine poticao na nasilje, što on odbacuej kao politički motiviranu optužbu.

Poslije Gakharijine ostavke u četvrtak, ministar vanjskih poslova najavio je da odgađa naredbu privođenja Melije.

Prema napisima gruzijskog Sputnjika, skupina ljudi okupila se ispred stranačkih prostorija gdje su u znak slavlja mahali gruzijskim zastavama.

Pozvao na prijevremene izbore

U prostorijama svoje stranke, Melia je pozvao na prijevremene izbore.

"Uime svih opozicijskih stranaka, kažem: sjednimo za pregovarački stol s predstavnicima ove vlade i počnimo pregovore o prijevremenim izborima", rekao je Melia.

Gruzijski san, vladajuća stranka u zemlji, osvojila je parlamentarne izbore u listopadu prošle godine, no oporba tvrdi da su izbori namješteni i da je bilo prekršaja.

Melia je tada rekao da njegova stranka ne priznaje ishod izbora te je tražila njihovo ponavljanje.