Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napušta dužnost

Gruzijski premijer podnio ostavku zbog pritvaranja oporbenog političara, oporba traži prijevremene izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gruzijski premijer Giorgi Gakharia u četvrtak je najavio ostavku, što je odmah proslavila oporba i pozvala na raspisivanje prijevremenih izbore.

Gakharia, koji je dužnost premijera obnašao od 2019. godine, rekao je da odlazi zbog neslaganja sa suradnicima u vezi pritvaranja Nike Melije, istaknutog oporbenog političara, izvijestili su lokalni mediji.

Pročitajte i ovo Ilustracija ozbiljna prijetnja ili ? Susjedi Rusije na nogama zbog gradnje vojne baze: "Putin će nas uvući u rat!" Salome Zurabišvili Vjerovali ili ne Gruzijska predsjednica u problemu zbog - putovanja: Prijeti joj čak i opoziv

"Odlučio sam napustiti dužnost", rekao je Gakharia, prema pisanju gruzijskog Sputnjika. "Naravno, vjerujem i želim vjerovati da ovaj korak može doprinijeti smanjenju polarizacije u našoj zemlji."

Gakharia je rekao da nije prihvatljivo Melijino zatvaranje ako "to stvara rizik za zdravlje i živote naših građana ili mogućnosti političke eskalacije", izvijestila je novinska agencija TASS.

Priveden čelnik oporbene stranke

Sud u glavnom gradu Tbilisiju u srijedu je naredio da se Melia, čelnik oporbene stranke Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM), privede zbog navodnog propusta da plati jamčevinu.

Melia je optužen da je na uličnim prosvjedima u lipnju 2019. godine poticao na nasilje, što on odbacuej kao politički motiviranu optužbu.

Poslije Gakharijine ostavke u četvrtak, ministar vanjskih poslova najavio je da odgađa naredbu privođenja Melije.

Prema napisima gruzijskog Sputnjika, skupina ljudi okupila se ispred stranačkih prostorija gdje su u znak slavlja mahali gruzijskim zastavama.

Pozvao na prijevremene izbore

U prostorijama svoje stranke, Melia je pozvao na prijevremene izbore.

"Uime svih opozicijskih stranaka, kažem: sjednimo za pregovarački stol s predstavnicima ove vlade i počnimo pregovore o prijevremenim izborima", rekao je Melia.

Gruzijski san, vladajuća stranka u zemlji, osvojila je parlamentarne izbore u listopadu prošle godine, no oporba tvrdi da su izbori namješteni i da je bilo prekršaja.

Melia je tada rekao da njegova stranka ne priznaje ishod izbora te je tražila njihovo ponavljanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene