Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neće slušati više nikog

Grčki premijer Cipras: 'Nema više naredbi ni politike štednje iz Europe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki premijer Aleksis Cipras u četvrtak se obrušio na saveznike iz EU, zarekavši se da će "jednom zauvijek prekinuti" unijinu politiku štednje.

U prkosnom govoru svojoj ljevičarskoj parlamentarnoj skupini nakon što se s europske turneje vratio praznih ruku, Cipras je rekao da Grčkoj više nitko ne može govoriti što mora činiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očajni ljudi PANIKA ZAVLADALA NACIJOM 'Ne mogu nahraniti bebu, što da radimo?' Slika nije dostupna Kriza na vrhuncu Imali još prostora za grčke pregovore s vjerovnicima?

"Grčka više neće prihvaćati naredbe, osobito ne one poslane emailom", rekao je. "Grčka više nije bijedni partner kojem se daju lekcije kako da napiše zadaću. Grčka ima svoje 'ja'".

Grci: 'Ne želimo sukob, ali ni poniženje. Na ucjene ne pristajemo.'

"Grčku se ne može ucjenjivati, jer se ne može ucjenjivati demokraciju u Europi", naglasio je u očitoj aluziji na tvrdo stajalište koje su prema Grčkoj zauzeli Europska središnja banka i drugi.

Cipras i grčki ministar financija Janis Varufakis prokrstarili su Europom uzduž i poprijeko u nastojanju da pridobiju potporu partnera svojem planu za smanjenje grčkog duga i slabljenje politike štednje, ali su dosad nailazili samo na upozorenja da ne pokušavaju ne poštovati obveze iz sadašnjeg programa pomoći Grčkoj.

"Čak se nismo uspjeli složiti ni oko toga da se ne slažemo", rekao je Varufakis u četvrtak nakon sastanka s njemačkim ministrom financija Wolfgangom Schaeubleom, što je izjava potpuno proturječna onoj koju je dao njegov domaćin.

No Cipras tvrdi da je europska turneja dala i neke rezultate. "U samo rjedan dana dobili smo više saveznika nego u proteklih pet kriznih godina", ustvrdio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene