Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Grčke vlade i njezin ministar vanjskih poslova Georgios Papandreu u Beogradu je izjavio kako se Grčka zalaže da sve zemlje zapadnog Balkana do 2014. postanu članice Europske Unije te da je taj cilj ostvariv.


Govoreći na srbijanskoj veleposlaničkoj konferenciji u Beogradu, Papandreu je kazao kako je 2014. ciljna godina za priključenje zemalja regije Uniji te da regija treba 'otresti sa sebe sukobe iz prošlosti' i krenuti naprijed krupnim koracima. Okončanje europskih integracija će, kako je rekao, od država koje žele postati članicama Unije zahtijevati miroljubivo rješavanje sukoba i poštivanje ljudskih i manjinskih prava, kao i borbu protiv ilegalnih migracija, organiziranog zločina i korupcije. Govoreći o stabilnosti u regiji Balkana, grčki premijer istaknuo je da su za Bosnu i Hercegovinu europski izgledi ključni za postizanje jedinstva.

Rješenje pitanja Kosova utemeljeno na povelji UN-a i poštivanju međunarodnog prava

Vezani članci Snažan potres u Grčkoj VIDEO Grčku zatreslo nekoliko jačih potresa, najsnažniji bio 6 po Richteru: Jedna je osoba poginula, a devet ozlijeđeno Požar hara Grčkom - 1 Požar hara Grčkom: Nedaleko od Atene gore makija i borovi, stanovnici preventivno evakuirani

Kada je riječ pitanju Kosova, Papandreu je kazao kako se njegova zemlja zalaže za rješenje koje će biti utemeljeno na povelji UN i poštivanju međunarodnog prava. Na odvojenim sastancima susreo se sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem, s kojima je razgovarao o bilateralnoj suradnji dviju zemalja, situaciji u regiji te europskim integracijama Srbije.

Najvažniji cilj Srbije ulazak u EU i obrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu

U uvodnom obraćanju na dvodnevnoj konferenciji srbijanskih veleposlanika, srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić kazao je da najvažniji ciljevi Srbije u 2010. ostaju njezin ulazak u EU i obrana njezinog teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu. Jeremić je kao prioritete istaknuo i razvijanje dobrosusjedske suradnje u regiji zapadnog Balkana te razvijanje ekonomske diplomacije u doba svjetske ekonomske krize, izvijestili su beogradski elektronički mediji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju