Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvjet za pomoć

Grčka danas mora predstaviti popis reformi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka do ponedjeljka navečer mora Bruxellesu predstaviti popis reformi koje namjerava poduzeti kao uvjet za nastavak programa financijske pomoći.

Članice eurozone u petak navečer postigle su sporazum o produljenju programa financijske pomoći Grčkoj za još četiri mjeseca, što će službenoj Ateni omogućiti da izbjegne propast bankarskog sustava.

Pročitajte i ovo Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka" Slika nije dostupna 86 milijardi eura Nakon 23 sata zasjedanja: Grčka dogovorila novi paket pomoći

Sporazumom se predviđa da Grčka do ponedjeljka euroskupini podastre dokument u koje će navesti sve mjere koje planira poduzeti do kraja programa financijske pomoći i kojima će preuzeti obvezu da ih i provede.

Ako grčki popis dobije zeleno svjetlo, ministri financija trebaju formalno odobriti produljenje programa, što se može obaviti i telefonskom sjednicom. Bude li većih primjedbi na grčki dokument ne može se isključiti ni mogućnost novog sastanka euroskupine.

Grčki popis reforma sadrži uglavnom strukturalne akcije

Video koneferencijom o grčkom će dokumenti razgovarati i predstavnici EK-a, MMF-a i ECB-a.

Grčke refrome, po pisanju medija, uključuju strukturne reforme u poreznoj politici i javnoj administraciji s ciljevima borbe s izbjegavanjem plaćanja poreza i borbi protiv korupcije.

Međutim, izvješće navodno ne sadrži konkretna objašnjenja o rezanju troškova i projeciranom povećanju prihoda.

Mnogi analitičari tvrde da krajnje lijevo krilo Sirize nije sretno ustupcima svoje vlade prema eurozoni.

Manolis Glezos, 92-godišnji politički veteran, eurozastupnik i jedan od najuglednijih članova Sirize, optužio je vladu premijera Ciprasa da nije učinila ništa kako bi promijenila suštinu dogovora s međunarodnim kreditorima.

"Time što ste trojku preimenovali u 'institucije', memorandum u 'sporazum', a zajmodavce u 'partnere', niste promijenili prijašnju situaciju", objavio je u priopćenju u nedjelju.

"Ispričavam se grčkom narodu što sam sudjelovao u toj iluziji", rekao je Glezos i pozvao pristaše Sirize da zatraže objašnjenje čelništva stranke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene