Granični policajci u BiH u više su gradova uhitili devet osoba. Osim toga, pretresli su 10 lokacija. Sve se to odvija u okviru akcije Marakan i u vezi s krijumčarenjem migranata.

Galerija Akcija Marakan (Foto: GPBiH) Akcija Marakan (Foto: GPBiH)1 Akcija Marakan (Foto: GPBiH)2 +0 Akcija Marakan (Foto: GPBiH)3

Policija je privremeno oduzela četiri putnička vozila, određenu količinu droge i oružja. Akcija je provedena na području Bijeljine, Brčkog i Donjih Žabara.

Vezani članci Rasprodaja državnih automobila - 2 Kako do Jaguara X-Type za manje od 1500 kuna? Nekadašnja perjanica engleske autoindustrije jedno je od vozila koja idu na javnu dražbu Ilustracija BiH policija uhitila krijumčara iz Hrvatske: Specijalna oprema otkrila je neobičan teret u kamionu

Aktivnosti policije usmjerene su protiv organizirane kriminalne grupe koja je od siječnja do travnja ove godine na području Bijeljine, Brčkog, Bihaća i Gradiške krijumčarila migrante iz zemalja visokog migracijskog rizika, a najčešće Pakistana, Irana, Iraka i Sirije.

Tijekom provođenja akcije kodnog naziva Marakan policija je dokumentirala više slučajeva krijumčarenja osoba s područja Srbije u BiH te njihovo daljnje prebacivanje u zemlje Europske unije. Identificirano je 11 državljana BiH koji su prokrijumčarili više od 140 migranata. Time su stekli značajnu protupravnu imovinsku korist.

"S povećanim pritiskom migranata na granicu BiH pojačali smo i aktivnosti s ciljem otkrivanja kaznenih djela u vezi s krijumčarenjem ljudi. U 2018. i 2019. godini pripadnici Granične policije BiH evidentirali su 78 kaznenih djela 'krijumčarenje ljudi' te osam djela 'organiziranje skupine ili udruženja za vršenje kaznenog djela krijumčarenje migrantima' i realizirali niz akcija na presijecanju krijumčarenja migranata na dijelu tzv. balkanske krijumčarske rute.

Uspješna realizacija akcije rezultat je profesionalizma i predanosti službenika Centralnog istražnog ureda, ali i drugih postrojbi Granične policije BiH koje su u njoj sudjelovale: za nadzor i osmatranje, Postaje Granične policije Bijeljina, postrojba za podršku i kontrolu terenskih ureda Zapad, Sjeverozapad i Istok.

I u ovoj akciji značajna je izuzetna suradnja Granične policije s Tužiteljstvom i Sudom BiH. Podršku u realizaciji akcije pružili su: Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, Služba za poslove sa strancima BiH, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i Tuzlanskog kantona, projektni tim IPA 2017. i OSA BiH, kojima ovom prilikom zahvaljujemo", poručeno je iz Granične policije Bosne i Hercegovine.

Bandić o snimkama na kojima urla na suradnike: "Nije mi neugodno, ja sam ponosan na to, to je moj neponovljivi stil" Milan Bandić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Milan Bandić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Milan Bandić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) +0 Milan Bandić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju