Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekstremna desnica

Želio pomoći migrantima pa dobio poruku: "Gospodine gradonačelniče, nadam se da će Vam silovati ženu"

Prijetnje upućene Jeanu-Yvesu Rollandu
Prijetnje upućene Jeanu-Yvesu Rollandu Guliverimage
Aktualno Galerija Jean-Yves Rolland Jean-Yves Rolland Foto: Guliverimage Prijetnje upućene Jeanu-Yvesu Rollandu Prijetnje upućene Jeanu-Yvesu Rollandu Foto: Guliverimage Yannick Morez Yannick Morez Foto: Guliverimage +0 Centar Saint-Brevina Galerija 1/4 >>
Zbog maltretiranja, prijetnji i uništavanja imovine gradonačelnik jednog francuskog gradića popustio je pod pritiskom mještana, dok je drugi odlučio odstupiti s položaja te se odseliti sa svojom obitelji.

U francuskim gradićima jača otpor prema gradonačelnicima koji nastoje unijeti promjene doseljavanjem i prihvaćanjem migranata.

Gradonačelnik Callaca Jean-Yves Rolland namjeravao je udomaćiti sedam izbjegličkih obitelji u pokrajini Brittany na sjeverozapadu Francuske. Htio je tim potezom popuniti lokalna prazna radna mjesta i potencijalno uložiti u budući rast stanovništva.

No, mještani su njegove odluke dočekali na nož pa su protiv njegovih odluka organizirani prosvjedi, a mještani Brittanyja, ali i stanovnici drugih gradova, slali su mu prijeteće poruke.

Neke od poruka migrante su opisivale kao "dilere, silovatelje i agresore" koji bi se "trebali vratiti u Afriku". Druge su prikazivale zaštitinika francuske, arkanđela Mihaela kako gazi po Quranu te istjeruje proroka Muhameda iz Francuske.

Nakon što je Rolland pristao povući inicijalni plan, lokalna ekstremna desnica proglasila je pobjedu.

Pročitajte i ovo Vladimir Saldo i Leonid Pasečnik Preživjeli su Rusi tvrde da je Ukrajina otrovala njihove guvernere

Pročitajte i ovo Napad u Splitu - 3 Stravičan napad Novi preokret: Pomahnitali nasilnik koji se u Splitu zabijao autom i prijetio ipak ide u istražni zatvor

Gradonačelniku gradića Saint-Brevin-les-Pins Yannicku Morezu u ožujku 2023. nepoznati počinitelji zapalili su auto pred njegovom obiteljskom kućom. Morez je zbog slične ideje kao i Rolland, da migrantima popuni prazna radna mjesta, dobivao i prijetnje.

U jednoj mu je netko od sumještana napisao: "Gospodine gradonačelniče, nadam se da će vam žena biti silovana, da će vam kći biti silovana i vaša unučad sodomizirana".

Njegovi mještani tako su mu dali do znanja da im se ne sviđa što bi se imigrantima, koji su u gradiću stanovali još od 2016., pružio smještaj u blizini osnovne škole, gdje bi oni, prema mišljenju stanovnika, mogli loše utjecati na djecu, piše Associated Press.

Morez je nakon tog incidenta dao otkaz te ga je na čelu grada zamijenila Dorothée Pacaud, gradonačelnica koja je od tada uspijela smjestiti migrante u predviđeni smještaj. Ipak, stanje u gradiću ostalo je neizvjesno i napeto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene