Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gradi se neboder visine jedan kilometar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas su predstavljeni planovi da se izgradi najviši neboder na svijetu koji će dosezati visinu od čak 1 kilometra.

Iz kompanije Nakhee, koja je kreirala turističku atrakciju - umjetno otočje u obliku palme, tvrde da će neboder biti središte grada i luke koji će postati nova neslužbena metropola u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najviši čovjek na svijetu Životna ispovijest najvišeg čovjeka na svijetu Slika nije dostupna Najviši čovjek na svijetu nosi broj cipela 64

U kompaniji nisu željeli komentirati koliko će točno neboder biti visok, ali otkriveno je da bi trebao imati više od 200 katova te biti dio ulaganja i razvoja vrijednog više milijardi dolara.

Na konferenciji za medije izvršni direktor kompanije Christopher O'Donnel izjavio je: 'Iz naše prespektive, gradimo neboder koji će biti visok 1 kilometar. Bit će to povijesna građevina vjerojatno najviša na svijetu, a moguće je da netko u bližoj budućnosti izgradi i nešto više.'

Neboder bi trebao imati 150 lifotva te biti izgrađen od 500,000m3 betona. Kada bi se planirane potporne šipke položile na zemlju dosezale bi duljinu od Dubaija do New yorka.

Neboder će imati dovoljnu opskrbu zrakom za planiranih 14 tisuća domaćinstava. Bit će toliko visok da će prolaziti kroz pet različitih mikroklimatskih zona. Temperatura na vrhu nebodera biti će 10 ºC niža nego pri dnu.

Planirana brzina lifotva omogućit će ljudima da vide zalazak sunca dvaput – sa zemlje i sa vrha nebodera.

Na pitanje jesu li u kompaniji zabrinuti zbog trenutne financijske krize i investiranja u neboder O'Donnell kaže: 'To je projekt koji će uzeti više od 10 godina, a kada krećete u financiranje takvog nečeg, morate u obzir uzeti i promijenjivost ekonomske situacije.'

Osim glavne strukture neboder će okruživati 40 manjih građevina, visine od 20 do 90 katova. Cijela struktura bit će dom za više od 55 tisuća ljudi s više od 45 tisuća radnih mjesta.

'Ne postoji ništa slično u Dubaiju. Neboder i luka bit će srce novog grada, gdje smo se fokusirali na izgradnju potpuno nove zajednice, koja će uključivati mjesto za život, rad, opuštanje i zabavu, umjetnost i kulturu. Sve to biti će smješteno na jednom području', rekao je predsjednik kompanije Nakhee, Sultan Ahmed bin Sulayem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene