Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broj žrtava još se ne zna

FOTO Poznato turističko središte devastirala oluja koju nitko nije očekivao: "Ovo je najveća pogreška u povijesti"

Uragan Otis ostavio je pustoš na pacifičkoj obali Meksika - 4
Uragan Otis ostavio je pustoš na pacifičkoj obali Meksika - 4 Afp
Aktualno Galerija Uragan Otis ostavio je pustoš na pacifičkoj obali Meksika - 11 Uragan Otis ostavio je pustoš na pacifičkoj obali Meksika - 11 Foto: Afp Uragan Otis ostavio je pustoš na pacifičkoj obali Meksika - 10 Uragan Otis ostavio je pustoš na pacifičkoj obali Meksika - 10 Foto: Afp Uragan Otis ostavio je pustoš na pacifičkoj obali Meksika - 9 Uragan Otis ostavio je pustoš na pacifičkoj obali Meksika - 9 Foto: Afp Uragan Otis ostavio je pustoš na pacifičkoj obali Meksika - 8 Uragan Otis ostavio je pustoš na pacifičkoj obali Meksika - 8 Foto: Afp +6 Meksikanci odlaze nakon Uragana Galerija 1/11 >>
Udari vjetra jači od 300 kilometara na sat, obilna kiša, blatne bujice – uragan Otis ostavio je iza sebe stravične prizore koji su zatekli i najiskusnije prognostičare.

Srijeda je za stanovnike pacifičkog grada Acapulca u Meksiku bila početak noćne more. Stravična oluja prekinula je sve komunikacijske veze s tim poznatim turističkim središtem koje se našlo na udaru nezapamćene oluje, piše CNN. 

Broj žrtava uragana, koji to nije trebao biti, još nije poznat, a fotografije koji stižu iz Meksika ostavljaju bez teksta.

 

Pogođeno područje nakon uragana obišao je i meksički predsjednik. Točnije, pokušao je – naime, vojno vozilo kojim je stigao u predio u okolici grada zapelo je u blatu pa je sa suradnicima obilazak morao nastaviti pješice.

Prognostičari su očekivali da će Otis u utorak ujutro pogoditi pacifičku obalu Meksika, donoseći jake vjetrove i obilnu kišu. To se i dogodilo. No ono što je uslijedilo iznenadilo je i struku i nacionalne centre za uzbunjivanje. U samo nekoliko sati nevrijeme je iz tipične tropske oluje postupno prešlo u uragan kategorije 5 i najmanje milijun ljudi zarobilo u središtu stravične oluje, koju neki opisuju kao jednu od najgorih ikada zabilježenih na toj obali.

"Različito od svega dosad zabilježenog"

Bryan Norcross, stručnjak za uragane, za američki Fox ocijenio je kako je riječ o meteorološkom događaju koji je bio izvan svih prognostičnih očekivanja.

"Ovo nije bio slučaj u kojem neki računalni model prognozira snažnu oluju, a drugi slabiju pa prognostičari uzmu zlatnu sredinu. Ovo je bilo različito od svega što je dosad zabilježeno u posljednjih 50 do 60 godina", smatra.

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador predstavnicima medija rekao je kako je država Guerrero komunikacijski potpuno odsječena od svijeta i procjena broja žrtava u ovom trenutno je nemoguća. Brojka se zasad ne zna, ali se od nje strahuje.

Potencijalna humanitarna katastrofa

Meksička televizija N+ objavila je snimku štete snimljene dronom. Scene su apokaliptične – ceste su poplavljene ili im više uopće nema traga, prevrnuta su vozila, uništene zgrade, domovi.

Svjetske agencije spominju i mogući razvoj humanitarne katastrofe. Traumatiziranim stanovnicima vojska pomaže u svakom pogledu.

Devastirani su trgovački centri i hoteli kojih u Acapulcu i okolici ima napretek. Stranice specijalizirane za meteorološke pojave uragan koji je postao slučaj Otis nazivaju i "najvećom pogreškom u povijesti vremenske prognoze". Uobičajena je praksa da se za ovakve vremenske neprilike izdaju upozorenja i po potrebi pokreću evakuacije stanovništva najmanje 24 sata unaprijed kako bi se broj žrtava sveo na minimum.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene