Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za vrijeme posjeta Londonu

Predsjednica o mladim, talentiranim ljudima: ''Očito imamo problem''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u srijedu u Londonu da Hrvatska mora poboljšati uvjete poslovanja za inovativne tvrtke koje se premještaju u inozemstvo jer u Hrvatskoj ne mogu ostvariti svoje ideje.

Grabar-Kitarović se na kraju posjeta Velikoj Britaniji susrela s vlasnicima startupova informatičke tehnologije u agenciji za pružanje financijskih informacija Bloomberg.

Pročitajte i ovo Slavlje na ulicama Londona zbog Brexita - 4 TOČNO U PONOĆ Reporterka Nove TV iz Londona: Jedni slave, drugi žaluju, trećima je svejedno - "Mali poduzetnici podržavaju Brexit, korporacije već osjećaju poteškoće" Slika nije dostupna Uživo iz Londona Velika Britanija uoči izvanrednih parlamentarnih izbora: "Kod predviđanja rezultata u UK uvijek treba biti oprezan"

"Očito imamo problem ako se ne fokusiramo na razloge zašto gubimo mlade talentirane ljude koji posebno ulažu u sektor inovacija i zašto se njihove ideje ne realiziraju u Hrvatskoj nego ovdje u Velikoj Britaniji ili negdje drugdje", rekla je predsjednica novinarima nakon sastanka.

Dodala je da je od vlasnika startupova, onih osnovanih u inozemstvu i onih koji su osnovani u Hrvatskoj ali su premješteni u Britaniju ili drugdje, željela čuti razloge zbog kojih su to učinili.

Grabar-Kitarović kaže da je to pitanje prvenstveno za vladu, ali da kao predsjednica "osjeća dužnost i odgovornost usmjeravati neke procese i surađivati s vladom kako bi se što je moguće više napravilo za razvoj gospodarstva". Jedan od preduvjeta je svakako i poboljšanje investicijske klime, istaknula je.

Od nove vlade očekuje da se puno više usredotoči na egzistencijalna pitanja, na investicijsku klimu u Hrvatskoj, na zadržavanje mladih, na pružanje prilike mladim ljudima i na poboljšanje uvjeta poslovanja.

Ocjenjujući dvodnevni boravak u Londonu, Grabar-Kitarović je rekla da su britanski dužnosnici pokazali veliki interes za novu hrvatsku vladu i suradnju njom te za poslovanje s Hrvatskom.

Nju je u utorak primila kraljica Elizabeta II., a sastala se s premijerkom Theresom May, ministrom obrane Michaelom Fallonom, predsjednikom Doma lordova Normanom Fowlerom i s ministrom gospodarstva Gregom Clarkom.

"Doista me ohrabruje i veseli što vidim potpuno novi odnos, potpuno drukčiji stav i puno veću zainteresiranost svih britanskih dužnosnika za Hrvatsku, za rad, za poslovanje s Hrvatskom, ali i za suradnju s hrvatskom vladom", istaknula je.

Brexit je možda bio poziv na buđenje "da ne uzimamo zdravo za gotovo da smo članica EU-a i da surađujemo samo u Bruxellesu nego da se međusobno puno bolje povežemo", dodala je. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene