Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvadeset i dvoje promatrača iz Hrvatske, članova udruge GONG, otputovalo je u petak u Ukrajinu gdje će u nedjelju nadgledati tijek prijevremenih parlamentarnih izbora, priopćeno je iz organizacije.


Jedna od zadaća GONG-a, koji je 1997., osnovan kao nestranačka udruga građana u svrhu poticanja građana na aktivnije sudjelovanje u političkim procesima, jest i nadgledanje izbornog procesa.

Vezani članci Go_A Jesu li oni najveća konkurencija Albini? Ljubitelji Eurosonga poludjeli za pjesmom Ukrajinaca, podrška im stiže i iz Hrvatske! Slika nije dostupna Europa zabrinuta zbog Navaljnova zdravstvenog stanja, ali i napetosti između Rusije i Ukrajine: "Situacija je vrlo opasna"

Hrvatski promatrači nadzirat će izbore u Ukrajini u organizaciji
mreže ENEMO koja će ondje imati ukupno 400 promatrača, kaže priopćenje.

Mrežu ENEMO (European Network of Election Monitoring Organizations) čini 19 nevladinih organizacija iz 17 zemalja Srednje i Istočne Europe te zemalja bivšeg SSSR-a.

ENEMO je osnovana 2001. u Opatiji na inicijativu GONG-a i nekoliko organizacija iz regije i pod pokroviteljstvom hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova, a dosad je promatrala više od 200 izbora u zemljama članicama i više od 100 drugih u stranim zemljama te educirala preko 200.000 promatrača.

Potpisnica Deklaracije o načelima za međunarodno promatranje izbora UN-a i Etičkog kodeksa međunarodnih promatrača ENEMO se svrstava u vodeće međunarodne organizacije za promatranje izbora.