Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PORAZ ZAPADNE DEMOKRACIJE

Godina dana od pada Kabula: Žene u Afganistanu vraćene su stoljeće unatrag, djeca gladna odlaze na spavanje

Aktualno Galerija Godina dana od povratka talibana - 2 Godina dana od povratka talibana - 2 Foto: DNEVNIK.hr Godina dana od povratka talibana - 4 Godina dana od povratka talibana - 4 Foto: DNEVNIK.hr Godina dana od povratka talibana - 3 Godina dana od povratka talibana - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Godina dana od povratka talibana - 1 Galerija 1/4 >>
Godinu dana je od pada Kabula. Cijeli svijet pratio je iz sata u sat kako Amerikanici i saveznici bježe na stražnja vrata glavnog grada Afganistana, a svoje lokalne suradnike ostavljaju na milost i nemilost talibana.

Bio je to pravi poraz zapadne demokracije koju su pokušavali uspostaviti 20 godina. Žene u Afganistanu danas su vraćene stoljeće unatrag, djeca gladna odlaze na spavanje.

Prošla je godina dana od dramatičnih prizora u zračnoj luci u Kabulu. Tisuće su pokušavale pobjeći iz Afganistana.

Zapad, predvođen Amerikancima, iz Afganistana se povukao nakon 20-godišnjeg rata. Afganistanska vojska, koju su uvježbavali, predala se u nekoliko dana. Na vlast su se vratili talibani.

Na prvu godišnjicu, Afganistan je u rasulu.

''Svjedočimo nevjerojatno visokim razinama siromaštva u zemlji. Razlog je ekonomski kolaps zemlje što je dobro dokumentirano. Vidimo ljude kojima su smanjene plaće, smanjeni prihodi, koji se sve više zadužuju, snalaze kako znaju, a to uključuje udaju djevojčica i dječji rad. Situacija je ekstremna'', upozorava Neil Turner iz humanitarne organizacije za Afganistan.

Najviše pate najranjiviji. UN procjenjuje da je u Afganistanu više od milijun djece mlađe od pet godina pothranjeno, istaknula je reporterka Dnevnika Nove TV Jasmina Bojić.

''Imam financijskih problema. Jako smo siromašni, nisam imala što jesti za vrijeme trudnoće, nisam mogla kupiti lijekove i zato je moje dijete pothranjeno'', kazala je Maryam, majka djevojčice koja ima samo 1,5 godinu.

Prava žena znatno su ograničena. Većina ne smije raditi, moraju se pokrivati, a djevojčice se mogu obrazovati samo do šestog razreda.

''Pozivam međunarodnu zajednicu da nam pomogne, da nas spasi od talibana. Umorni smo od ove situacije, koliko dugo ćemo morati ovako patiti?'' - pita Gulestan Safari, koja živi u Kabulu.

Otkako su otišle iz Afganistana, zapadne zemlje su zbog talibana zamrznule imovinu afganistanskih banaka i prekinule dotok novca namijenjen razvoju. Iz zemlje su izvukli tek dio onih koji su godinama radili za njihove misije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UŽAS U AFGANISTANU Žene u borbi za ljudska prava: ''Kruh, rad i sloboda!" Talibani pretukli i prosvjednice i novinarke
Pročitajte i ovo Joe Biden veliki udarac za teroriste Biden potvrdio da su likvidirali vođu Al-Qaide Zawahirija: "Pravda je zadovoljena"

''Radio sam za njemačku vojsku u kampu Marmel u Mazar-e-Sharifu 10 godina. Moja tri brata bila su sa mnom. Sada je sedam mjeseci kako sam došao u Njemačku, sam. Nisam doveo djecu sa sobom. Molim vas, dovedite ih. Za njih se nitko ne brine'', zabrinut je bivši zaposlenik njemčke vojske Abdul Mutaleb Karimi.

Dva desetljeća zapadnjačkih vojnih operacija za bolji Afganistan, kao da se nisu ni dogodila. Svaki dan tog rata, koji je i najduži rat u američkoj povijesti, Amerikanci su plaćali 300 milijuna dolara.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene