Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GLAD I NEIMAŠTINA

Pakao u kojem život djevojčice košta manje od 2000 kuna: "Jednu kćer sam već prodao, da nabavim hranu i lijekove. Spreman sam prodati i drugu"

Mlijeka i svih ostalih prehrambenih proizvoda kronično su željni ljudi u Afganistanu. Obitelji tamo doslovno umiru od gladi. U borbi za golo preživljavanje, žrtvuju maloljetnu žensku djecu. Prodaju ih u dogovorene brakove i to za nekoliko stotina dolara.

Tri stotine dolara - toliko vrijedi život sedmogodišnje afganistanske djevojčice. Otac ju je prodao u dogovoreni brak jer njihova obitelj nema što jesti.

"Ovu kćer sam već prodao, da nabavim hranu i lijekove, njezin muž je u pokrajini Badghis. Imam još jednu kćer, čak sam i nju spreman prodati. Zbog neimaštine, nedostatka financijskih sredstava za hranu i lijekove", kaže Hamid Abdullah, otac 7-godišnje Hoshran.

Dok se bezbrižno igraju, djevojčice nisu ni svjesne kakva ih sudbina čeka. I u ovoj obitelji ista priča. Otac je 10-godišnju kćer prodao za 1000 dolara i to bez znanja majke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HUMANOST NA DJELU Organizacija Sea-Watch u tri operacije u Sredozemlju spasila više od 270 migranata

"Počela sam se svađati s njim, srce mi je prestalo kucati, poželjela sam umrijeti. Rekla sam svom mužu da neću dati kćer u brak u tako mladoj dobi", kaže Aziz Gul, majka 10-godišnje Qandi Gul.

Prodana je zbog borbe za goli život. Očajna majka sada pokušava poništiti dogovor.

"Sada ne samo da gladujemo nego i dugujemo novac čovjeku. Ako ne vratimo novac, a on dođe po moju kćer, što mislite? Kako bih se osjećala? Radije bih umrla", kaže Gul.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna problem koji se nastavlja Treći incident u nekoliko dana: U potonuću broda poginulo 16 migranata, spašene 63 osobe

Iako su talibani nedavno zabranili prisilne brakove u Afganistanu, mnoge obitelji iz očaja to i dalje prakticiraju. Zemlja sve dublje tone u humanitarnu krizu.

"To slama srce. Vrijeme je da humanitarna zajednica ustane i stane uz ljude u Afganistanu", kaže, Asuntha Charles, predstavnica neprofitne organizacije World Vision.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna jedan mrtav, pet ozlijeđenih U teškoj nesreći u Ljubljani nastradali migranti: Vozač bježao policiji pa se zabio u vozilo i semafor

Prema podacima UN-a, više od 3 milijuna djece mlađe od pet godina u Afganistanu akutno je pothranjeno. S gladi se ukupno suočava 23 milijuna Afganistanaca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene