Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanski mirovni aktivist ubijen je u Gazi pošto ga je otela radikalna islamistička skupina, objavio je Hamas koji je obećao 'uhvatiti autore tog stravičnog zločina', neviđenog na autonomnom palestinskom teritoriju.


Tijelo Vittoria Arrigonija pronađeno je nekoliko sati nakon objave njegove otmice, prve otmice nekog stranca u Gazi otkad je Hamas preuzeo nadzor nad tim teritorijem u lipnju 2007. godine.

Arrigonijevo tijelo je otkriveno u napuštenoj kući na sjeverozapadu grada Gaze, prema službama sigurnosti Hamasa koje su ondje zabranile pristup medijima. Talijanskog aktivista su oteli pripadnici Džihadističke salafističke skupine povezane s Al Kaidom. Oni su zaprijetili da će ubiti Arrigonija ako Hamas iz zatvora ne oslobodi njihova čelnika koji je uhićen prošlog mjeseca.Talijanski aktivist, novinar, pisac i pristaša propalestinskog mirovnog pokreta International solidarity movement, zadavljen je, a dvojica njegovih otmičara uhićena, rekao je glasnogovornik sigurnosnih službi, dodajući da se za preostalim počiniteljima ubojstva traga. 'Vlada osuđuje taj grozan zločin koji ne odražava naše vrijednosti, našu religiju, naše običaje i tradicije, i tvrdi da će uhvatiti preostale članove skupine i nad njima primijeniti zakon', izjavio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Hamasa Ihab al-Husein.

Ubojstvo talijanskog aktivista osudile su i talijanska vlada te Palestinska samouprava Mahmuda Abasa koja upravlja Zapadnom obalom.

Arrigoni je živio u Pojasu Gaze od kolovoza 2008., kad je na to područje doputovao brodom koji je dopremio humanitarnu pomoć.

Hamas se u Pojasu Gaze sukobljava sa salafistima koji se zauzimaju za ekstremni oblik islama i, kako se čini, privlače sve više sljedbenika među Palestincima nezadovoljnima Hamasovom suzdržanom politikom prema Izraelu. Nijedan strani talac dosad nije ubijen na tom teritoriju otkad je postao autonoman 1994. godine. (Hina)

Vezani članci Nasilje u Pojasu Gaze nakon otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu (Foto: AFP) Očekuje se novo nasilje dok Palestinci obilježavaju "Nakbu", Izrael bombardirao Hamasove ciljeve u Gazi Slika nije dostupna Netanyahu traži zatvaranje UN-ove agencije za palestinske izbjeglice