Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hamas uhitio dvojicu otmičara

Gaza: Talijanski mirovni aktivist otet i pogubljen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski mirovni aktivist ubijen je u Gazi pošto ga je otela radikalna islamistička skupina, objavio je Hamas koji je obećao 'uhvatiti autore tog stravičnog zločina', neviđenog na autonomnom palestinskom teritoriju.

Tijelo Vittoria Arrigonija pronađeno je nekoliko sati nakon objave njegove otmice, prve otmice nekog stranca u Gazi otkad je Hamas preuzeo nadzor nad tim teritorijem u lipnju 2007. godine.

Arrigonijevo tijelo je otkriveno u napuštenoj kući na sjeverozapadu grada Gaze, prema službama sigurnosti Hamasa koje su ondje zabranile pristup medijima. Talijanskog aktivista su oteli pripadnici Džihadističke salafističke skupine povezane s Al Kaidom. Oni su zaprijetili da će ubiti Arrigonija ako Hamas iz zatvora ne oslobodi njihova čelnika koji je uhićen prošlog mjeseca.

Pročitajte i ovo Glad u Pojasu Gaze Sve više slučajeva pothranjenosti Svjetska organizacija tvrdi da bi pojas Gaze mogao brzo prijeći prag gladi Ilustracija Donijeli odluku nakon istrage Njemačka nastavlja suradnju s UNRWA-om: Nema dokaza da su u njihovim redovima bili teroristi



Talijanski aktivist, novinar, pisac i pristaša propalestinskog mirovnog pokreta International solidarity movement, zadavljen je, a dvojica njegovih otmičara uhićena, rekao je glasnogovornik sigurnosnih službi, dodajući da se za preostalim počiniteljima ubojstva traga. 'Vlada osuđuje taj grozan zločin koji ne odražava naše vrijednosti, našu religiju, naše običaje i tradicije, i tvrdi da će uhvatiti preostale članove skupine i nad njima primijeniti zakon', izjavio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Hamasa Ihab al-Husein.

Ubojstvo talijanskog aktivista osudile su i talijanska vlada te Palestinska samouprava Mahmuda Abasa koja upravlja Zapadnom obalom.

Arrigoni je živio u Pojasu Gaze od kolovoza 2008., kad je na to područje doputovao brodom koji je dopremio humanitarnu pomoć.

Hamas se u Pojasu Gaze sukobljava sa salafistima koji se zauzimaju za ekstremni oblik islama i, kako se čini, privlače sve više sljedbenika među Palestincima nezadovoljnima Hamasovom suzdržanom politikom prema Izraelu. Nijedan strani talac dosad nije ubijen na tom teritoriju otkad je postao autonoman 1994. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene