Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki ministar obrane Robert Gates jučer se ispričao Nizozemskoj zbog svojih izjava o nepripremljenosti NATO-ovih postrojba na jugu Afganistana, među kojima i nizozemskih snaga, izjavio je Joop Veen, glasnogovornik nizozemskog ministra obrane.


"Gates je telefonirao (nizozemskom ministru obrane) Eimertu van Middelkoopu i ispričao se", rekao je Veen.

Vezani članci Vojnik s puškom Hrvatske postrojbe u Afganistanu: ''Izvan ovog balončića u kojem jesmo, situacija je ipak nešto drugačija'' Vojnikinja Valerija Na teren izlaze u blindiranim vozilima, težim od 20 tona: Provjerili smo kako žive naši vojnici u Afganistanu

Veen nije htio reći kojim se riječima Gates ispričao, napomenuvši da se razgovori između ministara ne navode.

Nizozemska vlada u srijedu je pozvala američkog veleposlanika u Nizozemskoj kako bi rastumačio kritike Roberta Gatesa u svezi s međunarodnim snagama u Afganistanu.

U razgovoru za Los Angeles Times objavljenom u srijedu Gates je rekao da neke NATO-ove snage na jugu Afganistana - glavnina britanskih, kanadskih i nizozemskih vojnika - "nisu uvježbane za borbu s pobunjenicima" i ocijenio da je većina europskih postrojba i danas pripremljena kao u doba Hladnoga rata.

"Ne prepoznajemo se u slici koju je iznio" Gates u intervjuu, kazao je Van Middelkoop pohvalivši iskustvo i stručnost nizozemskih vojnika.