Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kristijana Valčeva, jedna od pet bugarskih medicinskih sestara koje je Libija nedavno oslobodila, ispričala je kako je nada nije napuštala svih osam godina zatočeništva, jer je bila sigurna da libijskom predsjedniku Moammeru Gadafiju 'trebaju živi taoci'.


Kristijana Valčeva održala je tiskovnu konferenciju povodom predstavljanja svoje knjige 'Glavu gore' koja u Francuskoj izlazi 8. listopada.

Vezani članci Karen Dionne Bijeg ozloglašenog ubojice iz zatvora označio joj je karijeru, njezina drama dostojna je filmskog uprizorenja Slika nije dostupna Ubijala pacijente dezinfekcijskim sredstvima, sada čeka izricanje predsude

Odgovarajući na pitanje zbog čega nije gubila nadu da će ostati živa, rekla je: 'Znala sam da Gadafiju trebaju živi taoci'.

Ipak je dodala da nije znala ništa o eventualnoj naknadi koju će Libija dobiti za njihovo oslobađanje. 

'Mislim da su politički režimi uvijek bili više ili manje prljavi. Kad bih morala opet sudjelovati u svim tim igrama, osjećala bih se prljavo', rekla je Valčeva.

Pet bugarskih medicinskih sestara i palestinski liječnik,
naturalizirani Bugarin, koji su od 1999. bili u zatvoru u Libiji, više puta su osuđivani na smrt pod optužbom da su virusom AIDS-a namjerno zarazili libijsku djecu u bolnici u Benghaziju. 

Oslobođeni su 24. srpnja, pošto je njihova kazna promijenjena u kaznu doživotnog zatvora.

Uvjeti njihova oslobađanja bili su na meti oštrih kritika u
Francuskoj, jer su za njim odmah uslijedili službeni posjet francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i potpisivanje ugovora o isporuci civilne i vojne opreme.